embassyopen
Embassy Open - Ny kocktävling på svensk-japanskt tema

Embassy Open - Ny kocktävling på svensk-japanskt tema

Under GastroNord 2014, arrangeras för första gången kvaltävling i Embassy Open – Cross Cuisine by Satake. Tävlingen ska stärka de kulinariska banden mellan Japan och Sverige och under kvaltävlingen utses två finalister som kommer att tävla om första platsen vid finalen av Embassy Open på Svenska ambassaden i Tokyo i oktober.

Intresset för Japan och japansk matkultur har vuxit enormt de senaste åren. Idag är Stockholm och Düsseldorf de sushi-tätaste städerna i världen utanför Japan. Men det japanska köket är så mycket mer än sushi och dess variationsrikedom kommer vi att få smakprov på under Embassy Open när åtta tävlande kockar ska kombinera svenska och japanska råvaror och smaksättare.

Åtta tävlande svenska kockar ska med en råvarukorg, innehållande svenska råvaror och japanska smaksättare, skapa japanska matupplevelser för alla sinnen. En varmrätt och en kall rätt ska tillagas och båda rätterna ska presenteras på sex tallrikar.

Frida Ronge från vRå i Göteborg har komponerat råvarukorgarna till varmrätterna som bland annat innehåller fläsklägg, gös, sobanudlar, panko, sake, löjrom, ättika, jäst, toppmurklor, västerbottenost och sparris.

De tävlande är:

David Hewitt, Nami
Martin Brag och Leo Frodell, Brag & Frodell Mat
Robert Melin, Catering Allt
Viktor Lejon, Operakällaren
Micke Gabrielsson, Tokyo Diner
Pontus Johansson, Saiko
Anders Tegnér, Haugen Gruppen

Juryn består av:

Stefano Catenacci, hovtraktör
Åke Nordgren, Akebono
Jens Linder, journalist
Tove Oskarsson Henckel, chefredaktör tidningen Gourmet
Fredrik Larsson, kökschef Stadshuskällaren samt tidigare lagledare
Kocklandslaget

Konferencier är skådespelerskan Görel Crona.

Tävlingen avgörs den 28:e oktober på den svenska ambassaden i Tokyo där finalisterna bedöms av svenska ambassadören och en lokal sakkunnig jury.

Embassy Open arrangeras av Knivakademien och Vikingsun i samarbete med Akebono och Satake.

Populära recept