Jag har använt mig av en så kallad channel knife som gör långa strimmor av apelsinskal. Julig ambrosiakaka med smak av saffran & apelsin150 g Smör 3 ägg 2,5 dl strösocker 2,5 dl vetemjöl 0,5 tsk bakpulver 0,5 tsk salt1 g saffran (två påsar)1 apelsin, rivet skalSätt på ugnen på 175 grader. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Glasyrsaft från en halv apelsinca 5 dl florsockerBlanda florsocker med apelsinsaft
Krispig rödkålssalladmed knaprig mandel, citron, balsamvinäger och en del persilja. När jag väl testade den så var det absolut bestämt att den bara måste vara med på årets julbord
Och för mig är det som att ta fram en liten bit av barndomen, inslagen i vackert julpapper. Vackra julgranar fyllda med kulor, glitter och mina favoriter, polkagrisar
Hemmagjord pepparkakschokladkaka som är inslagna i livsmedelsgodkänd cellofan. Klicka på namnen under bilderna för att komma till rätt recept med en gång
Det är ju inte konstigt att en börjar längta efter julenmed detta vinterväder och i veckan tror jag bestämt det får bli en sats av dessa julköttbullar klassiskt kryddade med kryddpeppar
Det ströks och ströks och det var världens jox med att få vecken utslätade, mer och mer vatten sprutades på som av någon märklig anledning inte torkade eller ångade upp
Smörj och bröa en sockerkaksform, gärna med löstagbar botten. utspädd med 1 msk hett vatten. Grädda i ugnen i 40 min, stäng av värmen och låt chokladkakan. utspädd med 1 msk hett vatten
Här är mitt gröna julbord, en saffransaflafel (inspirerad av förra årets saffranshummus), men grönkålssallad med rostad pumpa och slutligen bloggfavoriten, rödkålssalladmed apelsin, spenat och granatäpple
På juldagen kom min mamma med familj på besök, och det var dags att fira jul för tredje gången i år. Sockerkaka med smak av jul2 dl socker2 ägg50 g smör/1/2 dl flytande smör1 dl mjölk3 dl mjöl1 rågad tsk bakpulver2 tsk florsocker1 påse saffran1 krm malen ingefära1 krm malen kardemumma50 g vit chokladSätt ugnen på 200°C. Vispa ägg och socker poröst med elvisp - helst 4-5 minuter. Smält smöret (alternativt använd 1/2 dl flytande smör) och blanda den med mjölken
Men något som jag verkligen gillar medjulen är just traditionerna. Detta är första delen i en serie med godsaker som jag har tagit fram till jul, fotograferade av den superbegåvade fotografen Saga Wendotte
Lägg i en ugnsform, riv över skalet från en apelsin, pressa över apelsinsaften från samma apelsin och drizzla över lite olivolja och agavesirap (eller annat typ av flytande sötningsmedel)
Snitta brödets ovansida försiktigt med en vass kniv i önskat mönster. Två avlånga brödformar. September 2011 startade jag min surdeg, det är en surdeg av vete. 1 dl surdeg av vete (se recept här). Lägg limporna i smorda avlånga brödformar och jäs under bakduk i cirka 1 timme. 1 dl surdeg av vete
Ställ fram grytan på bordet och servera med kokt potatis och sallad. Skär bort en del av fettet och eventuellt svål från fläsket och skär köttet (eller kasslern) i tunna skivor
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.