Lägg bakplåtspapper på en plåt och bred ut kolan. När den svalnat klipper eller skär du kolan i bitar. 3 msk vaniljsocker eller kakao (beroende på om man vill ha mörk eller ljus kola)
Idag så har jag kokat choklad kola. Det betyder att du kyler ner nån tsk av den kokande kolan i ett glas med kallt vatten, och du kan forma till en kula
Godaste kolan. Jag har gjort första omgången kola den här julen (fler lär det bli). Inte vilken kola som helst utan en riktigt god och mjukseg kola med smak av lakrits och salmiak
Tag av ifrån kastrullen och rör ner mjölkchoklad tills allt smält och det blir en jämn kola. Låt svalna och kallna i kyl någon timme innan kolan skärs upp i lagom stora bitar
Blir kolan hård men tuggbar när du testar smeten så är de klart. Häll över smeten direkt i formen (skrapa INTE av kanterna, då kan även kolan kristaliseras och bli smulig)
Skär kolan i fina bitar. Koka sedan kolan på medelvärme tills den har en temperatur på 124 grader, eller gör ett kulprov (se hur du gör i filmen). Lägg ett bakplåtspapper i en form som är cirka 25 × 30 cm och häll ut kolan tunt
Låt kola klicken ligga kvar några sekunder i klaset o sen ta upp den o smaka. Häll över smeten i formen medans den fortfarande e kokande het o skrapa inte av kanterna detta kan även resultera i kristaliseras kola
Så härHacka jordnötterna och blanda med kolakrämen som nu har bildats i konservburken. Du behöver. 100g socker200g mjöl100g socker1 burk kondenserad mjölk50g saltade jordnötterTa bort etiketten på burken och koka den i 4 timmar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.