Fika och matbröd

Fika och matbröd

Tigerkaka

Tigerkaka

Efter att ha suttit och skrivit hemtenta en hel dag väcktes suget efter ett bakverk allt mer. Sagt och gjort, iväg till affären för att köpa ingredienser och sedan ställde jag mig och fixade ihop en tigerkaka
Morotskaka

Morotskaka

Alldeles saftig och krämig precis som den ska vara. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda det torra ingredienserna och vänd ner i smeten
Grötbullar med havregryn

Grötbullar med havregryn

Koka havregryn, vatten och salt till en gröt. Ta av grytan från plattan och rör ner smöret så att det smälter
Mjuk äppelkaka i långpanna

Mjuk äppelkaka i långpanna

Självklart var vi ute ett par rundor och tittade, provsmakade och fyndade hem en massa gott. Just nu befinner jag mig i sängen med panodil, varm fanta och dubbla täcken
Ambrosiarutor

Ambrosiarutor

Rör smör och socker poröst. Blanda mjöl och bakpulver, och rör ner i smeten. Blanda i apelsinskal och gräddfil, och rör om till en smet
Finska pinnar

Finska pinnar

Pensla bitarna med äggvita och rulla den äggpenslade överdelen i mandelblandningen. Rör samman bittermandel, smör och 3 ½ dl mjöl. Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och grädda ugnens mitt, 10-12 minuter. Lägg kakorna på bakpappersklädda plåtar och grädda ugnens mitt, 10-12 minuter
Rimbobullar

Rimbobullar

Rimbodegen knådas ihop och kavlas ut på en gång men jäses endast en gång, fast lite längre tid än vanligt
Blåbärspaj med vit choklad

Blåbärspaj med vit choklad

I helgen hade vi ett par vänner hemma för lite fika, och då gjorde jag lite blåbärspaj i brist på annat
Kanel rutor

Kanel rutor

Men har ökat på kanel och vaniljsockret. Dessa är ett måste och urgoda. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke
Nektarinkaka

Nektarinkaka

Rör i äggen och tillsätt vaniljsocker, mjöl och bakpulver. Dela nektarinerna i klyftor och stick ner i smeten
Chokladkaka med päron och mandel

Chokladkaka med päron och mandel

Smörj och bröa en sockerkaksform. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kesella och mjölet blandat med vaniljsocker, kakao och bakpulver
Finska pinnar

Finska pinnar

Åt så fantastiskt goda finska pinnar på ett lokalt bageri i Ullånger & var bara tvungen att baka egna
Bottnar till Smörgåstårta

Bottnar till Smörgåstårta

Blanda havregryn och mjölk, låt svälla över natten. creme fraiche som jag brer runt kanterna och på toppen
Vita kärleksmums

Vita kärleksmums

Jag älskar verkligen den här kakan – både i originalform som klassiska mockarutor och i den här ljusa varianten