Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. jag tycker bullan blir luftigare med ett ägg. Tillsist ner med mjölet, jag brukar köra ner 12-13 dl på en gång, knådar och sedan tillsätter jag lite i sänder tills degen blir blank, smidig och så fort den släpper kanterna i bunken, får den inget mer mjöl
När du har rullat ihop degen med fyllningen i, och skurit i lämpliga bitar, dra den degbiten som är ytterst, under bullen innan du lägger den i formen, då blir inte denna bit torr eller bränd och bullen håller ihop lite bättre
Men när jag är hemma hos mina föräldrar i Örebro tillsammans med familjen, och dessutom har min mormor två kvarter bort, är det ju fler som kan mumsa i sig av bullsatsen, så då passar jag på
Cozonac kan fyllas med torkade frukter – typ russin, malda valnötter, vallmofrön. I Rumänien bakas - till stora helger (Påsk, Jul) eller fester (bröllop) – ett vetebröd som kallas Cozonac
Strö litet mjöl över degen och täck den med en bakduk. Grädda småbullar i mycket god ugnsvärme, 275 grader, ca 5 minuter, och större bröd i medelgod ugnsvärme, 225 grader, 10-15 minuter (ca 50 småbullar eller 4 längder) 5 dl mjölk
Rulla ihop och lägg med skarven ner på smord plåt. Snitta brödet med vass kniv. Arbeta kraftigt, 6 minuter med maskin eller det dubbla med armkraft. Jäs övertäckt i ca 25 minuter tills degen snabbt reser sig efter ett lätt tryck med pekfingret
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.