Kvällens lördagsmys med goda vänner blir en turkisk köttgryta CuvecOsmanisk gryta500 g nötkött (eller lamm)2 gula lökar1st aubergine4 st tomater1 grön paprika2 pressade vitlöksklyftor2 msk tomatpure150 gr fetaost2 st köttbuljongtärningar + 3 dl vatten1 msk sumak eller citron och svartpeppar1 tsk sambal oelekSkär köttet i tärningar och grönsakerna i mindre bitar
I min hemstad Mersin i Turkiet älskar vi friterad potatis men brukar servera den lite annorlunda, nämligen med granatäppelsirap som finns att köpa i mindre butiker som säljer mycket varor från mellanöstern
Turkisk pasta med vitlöksyogurt och stark sås. Jag rekommenderar denna pastarätt starkt. Den är lite annorlunda jämfört med andra pastarätter men den är supergod och smakrik
När vi nu ändå är inne på vad som inte är turkiskt är väl egentligen inte nachos det heller. . Ja i ärlighetens namn så är det kanske inte det vanligaste med turkiska grytor som innehåller fläskkött
Turkisk matkrönika i Jämtland. Nu är vi inne på sista veckan här i Alanya. Vädret har inte visat sig från sin bästa sida i vinter, det har varit riktigt kallt och rått senaste dagarna
I Turkiet finns ett ordspråk “Bundan iyisi Şam’da kayısı” vilket betyder “Det enda som är bättre än detta är en aprikos i Damaskus” det vill säga “det blir inte bättre än såhär” och det kan man förstå för aprikoser är fantastiskt goda tycker jag
Sååå goda kolor. Jag gjorde en liten lyxigare variant med dubbla lager. Supergott. Första lagret. 1,5 dl vispgrädde½ dl strösocker1 dl mörkt muscodavosocker½ dl mörk sirap1 msk kakao100 g turkisk peppar1 tsk smörAndra lagret