Kött

  • 8 Recept

Oxfilé Provençale Special

Beräkna något längre stektid om köttet ska vara nästan genomstekt. Skär köttet i knappt centermetertjocka skivor och lägg dem på potatisen
Skinkstek med sås och potatis

Skinkstek med sås och potatis

Visst tar det lite tid att laga, men köttet sköter sig i princip själv. Krydda köttet ordentligt. Bryn köttet runtom i en stekgryta
Helstekt Oxfilé med gorgonzola

Helstekt Oxfilé med gorgonzola

Under tiden, smält en bit gorgonzolaost i en kastrull och servera som sås till köttet. Vitlök i skivor (1 stor klyfta till ca 400 gram kött). Sätt i en ugnstermometer i köttet och stek den mitt i ugnen ca 35 min tills innertemperaturen är 56°. Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp. ca 400 gram kött
Helstekt oxfilé i ugn

Helstekt oxfilé i ugn

Bryna lite. Information, hämtat från in en stektermometer och stek i mitten av ugnen i 125º. När den visar 50º är filén röd inuti, vid 55º rosaröd och 60º rosa
Helstekt oxfilé

Helstekt oxfilé

När man lagar kött av riktigt hög kvalitet rekommenderar jag att alltid använda en stektermometer. Tiden i ugnen varierar kraftigt beroende på storlek/tjocklek på köttet men räkna med 1-1. Låt köttet vila ca 10 minuter innan du trancherar det. Vid 52 grader är köttet rött (jag skulle säga "medium/rare") men absolut inte rått. Vill man ha ett lite mer genomstekt kött kan man låta det gå till 55 grader
Helstekt oxfilé

Helstekt oxfilé

Köttet blir riktigt mört och saftigt. Ju långsammare köttet tillagas i ugnen desto godare blir det, så har du tid se till att ha låg temperatur på ugnen