Ungersk gulasch, eller Gulyás, är egentligen soppa med nötkött, potatis och massor av paprika. Gör man det som gryta kallas det för Pörkölt och innehåller inte potatis utan serveras med ett gott lantbröd, kokt potatis eller nokedli, ungersk, hemgjord pasta
En riktigt god och mustig gulaschsoppa får man om man vågar gå lite på känsla och inte följa ett recept till punkt och pricka, smaka av och SMAKA AV, om och om igen under tillagningen
1. Lägg älgköttet i en gryta, tillsätt vatten så de täcker köttet och koka upp. Skumma av, tillsätt salt, lagerbladet, socker, buljongtärning och pepparkornen
Se till att grytbitarna är väl putsade, inga hinnor och senor kvar. Bryn dem ihop med hackad vitlök och schalottenlök, tillsätt peppar och bryn tills det fått fin färg
Bryn köttet i olja i het panna så att det får en brynt yta. Lägg i löken mot slutet. Fräs kryddorna och vitlöken i olja i en gryta och lägg ner det brynta köttet i den
Efter all julmat känns det helt rätt med en matig gulaschsoppa. Soppan doftar härligt när den står och puttrar på spisen och smakar väldigt gott med alla rotfrukter och kryddor
Jag har tidigare lagt in ett recept på gulasch soppa. Detta är en annan variant som bara är så god. Jag blev bjuden på denna på ett kalas och tyckte den var väldigt god
Det fanns ännu en bit älgkött i frysen och det blev en stor kastrull soppa på Hälge denna gång. Köttbiten var så pass stor att jag fick dela upp det på två kastruller, då jag just tagit ut min största kastrull till villan…vadå typiskt…
Jag skivar inte mina gratänger utan strimlar allt i stället. Det bara är så som jag säger till mina barn då de i bland svarar svåra frågor jag inte kan besvara
I det här underbara höstrusket måste ni bara testa denna fantastiskt goda gulaschsoppa. Finns det något som påminner om härliga dagar i skidbacken eller underbara gnistrande frostflingor så är det just - GULASCHSOPPA