Jag ahde lite surdegsbröd som jag rostade i min Kitchen Aid brödrost som jag fick när jag fyllde år. Koka 2 ekologiska ägg i 7 minuter. 2 msk Hellmans majonäs. 2 msk cream fraiche. 2 rostade surdegsbröd, en över och en under äggsalladen. 2 ekologiska ägg. 2 msk H. 2 msk cream fraiche. 2 rostade surdegsbröd
På kvällen. På morgonen. Nu ska degen jäsa i ca 2-3 timmar. Ugnen på250°. Jag hade en plåt längst ned på vilken jag hällde ca 1 dl vatten för att få en fuktigare miljö i ugnen. 2 tsk salt
Stjälp upp bröden på stenen/plåtarna, skåra dem. Låt brödet kallna på galler. Det här behövs till 2 st bröd. Vispa ner 6 dl ljummet vatten, 28 g havssalt och 500 g fullkornsvetemjöl. Låt degen vila/jäsa ca 2-4 timmar. Jag låter det jäsa ca 2 dygn för att få ut maximal smak. Sätt ugnen på280 grader, lägg in en baksten eller sätt in dubbla plåtar i ugnen. Grädda brödet 5 minuter och sänk sedan värmen till 220 grader. 220 grader
Denna förrätt blir en härlig öppning på middagen med ett par mjälla skivor färsk lax, hettan från pepparroten och syran från äpple fint ackompanjerat av en skiva smörstekt surdegsbröd med en len honungsfraiche som avrundar i gommen
Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Mumsigt och enkelt surdegsbröd. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper och täck med plast
Jag läste mer om kategorin surdegsbröd, som för övrigt verkligen är bröd i en egen klass, på Surdeg. Surdeg sänker dessutom GI i kombination med grova mjölsorter och ger därför ett bröd man håller sig längre på
Igår kväll var Kevin på innebandyträning och då passade jag på att gå en slinga uppe vid Lugnet på 5 km, är så skönt att vara i skogen, fåglarna kvittrar så underbart
Häll upp i en stor glasburk med lock och sätt på locket. Jag ställde min i skåpet ovanpå kylskåpet. Man kan påskynda jäsningen genom att röra om med en slev en gång per dag
Ingredienser 150 g ( 1 påse) KronJäst Surdeg Råg 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk 500 g (5 dl) vatten, kallt 750 g (ca 12,5 dl) vetemjöl special 18 g (3 tsk) salt eller havssalt 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja1 Rör ihop jäst, surdeg och vatten. 2 Knåda till en smidig deg, ca 10 min i maskin eller 20 min för hand. Häll i saltet sista 2 min av blandningstiden. 4 Häll upp degen på bordet. Dela i 2-3 bitar till bröd eller 4 bitar till baguetter. 5 Sikta lite mjöl över bröden, lägg dem på en plåt och täck med plast. 6 Sätt ugnen på260 °C (varmluft 250 °C). Sänk till 220 °C (varmluft 220 °C). 8 Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, 25-30 min och låt sedan svalna på galler
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.