Smula jästen i en bunke. Tillsätt honung, smör, kesella, morötter, mjölk och salt. Rör om tills jästen löst sig och arbeta sedan in mjölet i omgångar tills degen släpper skålens kant
Värm mjölken till 37 grader, under tiden som havregryn och kli sväller i porter. Lös upp jästen i den uppvärmda mjölken och häll degspadet över grynblandningen, Tillsätt olja, sirap och brödkryddor och rör runt
Underbart gott med färskt matbröd på morgonen som dessutom kräver minimal insats. Du sätter degen kvällen före, jäser i kylen över natten och bakar dem klara på morgonen
Idag ska jag ha en njutardag. Med lång frukost, skogspromenad och familjemys. Undertecknad skall vara ifrån familjen i en vecka, och åker imorgon, då gäller det att krama ur det bästa sista dagen hemma
Igår så trodde jag att det inte gick att bli mer uttråkad, men oj så fel jag hade. Det finns ingen hejd på tristessen, varenda kotte är på semester utanför stan, vädret suger, det går inte att se fler tv serier eller filmer, ingen inspiration till att laga mat, inga jobb att söka, bara chilisarna att prata med
Jag vet inte hur det är med er men jag älskar långjäst/nattjäst/kalljäst bröd. De är så enkla och smidiga att göra men framförallt smakar de SÅ mycket godare än vanligt bröd man bakar
Jag är inte så bevandrad bland de kalljästa bröden. har endast bakat med kalljäsning två gånger tidigare, men det beror inte på att jag inte tycker om det - nejnejnej
Ett enkelt fluffigt bröd, någonstans mellan det där goda turkiska, vad det nu heter, och en fralla. Det turkiska går numera går att köpa i var och en orientbutik här, men jag blev förälskad redan på 1980 talet i Berlin, där det såldes i turkiska bagerier
Jag gillar ju skarpt att baka kalljäst. De här enkla rågsiktbullarna görs på ett nollkick på kvällen, jäser i godan ro i kylskåpet över natten och skärs raskt ut till bullar - någon knådning behövs inte- på morgonen