Mina favoriter

Mina favoriter

  • 26 Recept
Mina favoriter
Matbröd med kross

Matbröd med kross

Koka kross och vatten ca 10 min. Rör då och då. Häll "gröten" i en bunke. Blanda i 37 * ljummad mjölk eller fil
Tomatmarmelad

Tomatmarmelad

Skölj citronen noga innan den skäres i mycket små och tunna bitar. Koka citronhacket och vattnet i en kastrull i 10 minuter
Tomatmarmelad med hetta

Tomatmarmelad med hetta

Skålla, skala och tärna tomaterna. Skölj, kärna ur och strimla chilin. Blanda allt utom vaniljsockret i en gryta och koka under omrörning i 7-8 minuter
Morotsbröd med linfrö

Morotsbröd med linfrö

Smula ner jästen i en bunke och tillsätt det fingervarma vattnet. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt olivoljan, sirapen och de rårivna morötterna
Vetekakor med kross

Vetekakor med kross

Värm mjölken till ca 60 grader. Lägg i smör, sirap och vetekross. Låt svalna till fingervärme. Lägg ner allt mjöl i beredningskärlet och blanda ner saltet
Fyra limpor på en påse mjöl

Fyra limpor på en påse mjöl

Värm filmjölken till den blir fingervarm (37º), helst i en stor gryta. Ta grytan av spisen. Smula ner jästen och rör tills den löst sig
Guns syltade gröna tomater

Guns syltade gröna tomater

Dag 1. Klyfta tomater och lägg i bunke, varva med salt och låt ligga över natten i kyl. Dag 2. Koka ättika och socker till lag
Tomatchutney

Tomatchutney

Skölj tomaterna och dela dem mitt av. Skala och tärna löken. Skär chilin i mycket små bitar. Skölj apelsinen noga
Bacon- och tomatpaj

Bacon- och tomatpaj

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda alla ingredienser till pajdegen i en bunke och arbeta till en smidig deg
Stort russinbröd

Stort russinbröd

Det här med att baka matbröd, eller baka över huvudtaget är svårare kan jag tycka än att laga mat. Det är mycket mer noga med proportioner och ingredienser, improvisationsmånen är så mycket mindre
Surdegsbröd ..

Surdegsbröd ..

Populära inlägg. Frukostbullar med havregryn. Jag har bakat. Jättegoda Frukostbullar. Ett gott råd. Se till att alltid ha Torrjäst hemma, då har du alltid jäst till hands när du
Kryddbröd med aprikoser

Kryddbröd med aprikoser

Igår bakade jag matbröd som jag ska ta med till svärföräldrana i midsommar. Eftersom svärmor är förtjust i aprikoser blev det bl a ett bröd med dessa i
Rågsiktsbröd

Rågsiktsbröd

Enkelt sommarbröd. En knapp jästtärnning smulades ner i 3dl filmjölk och 2dl vatten. En klick sirap och lite flytande margarin
Oliv & Tomatbröd med timjan

Oliv & Tomatbröd med timjan

Idag har det bakats både vetemjöls och grahamsmjöls frallor och till sist Oliv & Tomatbröd. Ingredienser
Grundrecept Surdegsbröd på vete

Grundrecept Surdegsbröd på vete

Bakade nyligen mitt första surdegsbröd, vilket blev supergott verkligen. Jag gör tyvärr inte egen surdeg, det är ju så mycket enklare att köpa färdig i matbutiken
Saftiga grahamsfrallor!

Saftiga grahamsfrallor!

   . Det är ju egentligen ganska sällan som man får till det som det ser ut på bilden när man bakar. Väldigt ofta blir det väldigt mycket plattare

Kalljästa frallor.

Underbart gott med färskt matbröd på morgonen som dessutom kräver minimal insats. Du sätter degen kvällen före, jäser i kylen över natten och bakar dem klara på morgonen
Krämig tomatsoppa

Krämig tomatsoppa

4 portioner1 kilo tomater1 hacka gul lök (120 g)3 finhackade vitlöksklyftor2 msk olivolja1/2 liter vatten (kanske lite mer mot slutet)1 tärning höns- eller grönsaksbuljongca 2 msk tomatpuréca 1 rågad tsk salt + ca 1/2 tsk sockerlite svartpeppar2 dl crème fraichefärsk basilikaflingsaltDela tomaterna i halvor
Havrebröd

Havrebröd

Varje fredag har vi fredagsfika på jobbet. Vi är ca 40 personer som delar fikarum och en gång per år har man ansvar att se till att det finns något gott att äta på fredagen
Tomatlimpor

Tomatlimpor

-)Gott är det och det innerhåller en utav mina favoritkryddor nämligen fruschetta, den går bara att köpa på Oil & Vinegar
Valnötsbröd

Valnötsbröd

Här kommer ett recept på ett gott, saftigt och nyttigt matbröd. 2 limporca 750 g vetemjöl special1 pkt jäst75 g hackade valnötter2 msk olivolja2 msk honung5 dl kall mjölk2 tsk salt1 tsk matättikaPensling1 uppvispat äggflingsaltUgnsvärme - 225 grader, samt 190 graderKoka valnötterna på svag värme i olivoljan ett par minuter
En knäckfråga

En knäckfråga

Naggning medelst knäckebrödskavel i leksaksformat med hjälp av mina små assistenter och så in i ugsvärmen  tills bröden fått lite färg och knaprighet,
Kanongött matbröd på surdeg

Kanongött matbröd på surdeg

Jag har länge letat efter ett ganska "snabbbakat" surdegsbröd, men har inte hittat något som riktigt fallet mig på läppen