Jag har läst mycket om just mjöl gjort på teff (i Sverige har jag även sett det gå under namnet Jyttemjöl), som är mest känt för att användas till det etiopiska surdegstunnbrödet/pannkakan injera
Injera, surdegspannkakan. Tillsätt lite mer vatten om det behövs, men det här är ett av injerans kritiska moment, och helt och hållet en fråga om känsla
Teffmjölet ( som tillhör familjen gräs och är glutenfritt) i sin tur kommer från nordafrika och används traditionellt i det etiopiska brödet/pannkakan injera
Dagen till ära var vi hembjudna till ett par av mina vänner och firade där med att äta injera *mums* som är en slags surdegs pannkaka som serveras med olika (starka) grytor och är Etiopiens traditionella maträtt
Den används bl a i injera, som är ett slags pannkakor, och som ofta äts i Etiopien och Eritrea. De här plättarna är laddade med energi av bästa sort, något som behövs om man ska ägna sig åt sportlovsaktiviteter
Det är framställt av en nordafrikansk, mycket näringsrik och glutenfri ört, som traditionellt används i "pannkakorna" injera, och som hör till basmaten i Etiopien och Eritrea
Lätt som en plätt, kräver bara lite planering. 1 liter vatten1 dl vetemjöl3 dl grahamsmjöl2 dl kornmjöl1 dl rågmjöl1/2 jästpaket1 tsk saltMjölsorterna kan varieras men det är gott att blanda flera sorter
Man kan nog säga att injera är nationalrätt i Etiopien och Eritrea. Vi åt injeran som fredagsmys med köttfärsröra och extra grönsaker och röror vid sidan om
Man får börja dagen innan med att sätta en injerasmet som ska jäsa över natten. Dorowat serveras med injera, mjukt etiopiskt bröd som steks i stekpanna
Etiopisk mat äts med händerna med hjälp av ett mjukt, poröst, surdegsbröd som kallas Injera. Injera görs i Etiopien av teff - ett uråldrigt, näringsrikt och glutenfritt sädesslag som bara växer på Afrikas horn