Koka riset helst på det iranska viset, men det går bra på vanligt sätt. Stek färsen med lök å kryddor, tänk på krydda lite extra eftersom det sen ska blandas med riset
När jag googlade hittade jag motsvarande recept både i det iranska och det turkiska köket. Mitt ursprungliga recept hittade jag i en kokbok för kaukasisk mat
700 g apelsiner600 g grapefrukt200 g citronersaft av 2 apelsiner, ca 2 dl3 dl vatten3 dl ljust muscovadosocker1 vaniljstång0,5 - 1 g saffran - gärna den trådiga "äkta" iranska3 - 4 dl syltsockerTvätta frukten noggrant, och skär bort fästen och ev fula skaldelar. 0,5 - 1 g saffran - gärna den trådiga "äkta" iranska
---Recept på råkost/raw food från Emma Stawåsen på emmasrawfood. Chokladsås1,5 dl kokosolja1,5 dl vatten6 iranska dadlar (superkletiga o urkänade)6 msk kakao1 tsk vanilj2–3 msk acaciahonung eller vanlig honungGarneringNågra matskedar råa kakaonibs (Om du inte har kakaonibs, använd hackad mandelGör så härSmält kokosoljan över ett vattenbad försiktigt, dra av från vattnet när det är smält (Så det inte blir för varmt)
Vi kom igång ordentligt med vitkålspratet och då tipsade hon om den här iranska rätten. I bussen ner till Karlstad häromdagen, nämnde jag för min kollega om min stora svaghet för vitkål