Mildas godaste kanelbullar
Milda.se
Milda.se

Mildas godaste kanelbullar

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 150 g rumstempererat Milda Mat- & Bakmargarin
  • (alt 1½ dl Milda flytande margarin)
  • 1 tsk salt
  • 1 dl strösocker
  • 14-14½ dl vetemjöl (840-870 gr)

  • 100 g rumstempererat Milda Mat- & Bakmargarin
  • 3/4 dl strösocker
  • 2 msk malen kanel eller
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • pärslocker

Beskrivning

    Värm mjölken till fingervarmt, 37°C.

    Smula ner jästen i en degbunke som rymmer ca 3 liter.

    Häll över lite av den ljumma degvätskan och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt sedan resten av mjölken.

    Tillsätt rumstempererat matfett, salt, socker och nästan allt vetemjöl. Spara ca ½ dl till utbakningen. Arbeta samman degen för hand ca 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Degen ska vara blank och smidig och släppa från degbunkens kanter.

    Pudra över lätt med vetemjöl och täck bunken med plastfolie. Fuktigheten stannar då kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre. Degen skall jäsa till ungefär dubbel storlek. När den är färdig efter ca 30 minuter ska den ha en torr och glansig yta.

    Sätt ugnen på 250°C.

    Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela sedan degen i 2 bitar och låt degbitarna vila någon minut på bakbordet, så att spänningen i degen släpper.

    Blanda ingredienserna till fyllningen och rör smeten smidig. Kavla ut varje degbit till en stor avlång kaka, ca 25 x 50 cm.

    Bred på hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan, inte för hårt. Skär varje rulle i 24 bitar. Ställ bitarna med snittytan uppåt i pappersformar på en plåt. Täck över med bakduk och låt bullarna jäsa ca 30 minuter på dragfri plats.

    Pensla bullarna med uppvispat ägg och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 5-8 minuter eller tills bullarna fått en läcker färg.

    Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.