1¼ dl
Milda flytande margarin (eller 125 g Milda Mat & Bakmargarin i folie)
5 dl
mjölk
25 g
jäst
1½ tsk
salt
1 msk
kummin
hel
550 g
fint rågmjöl
240 g
vetemjöl
1 msk
hjorthornssalt
Beskrivning
Värm mjölk och matfett till 37°C.
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut det med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, hjorthornssalt, stött kummin, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Spara ca 1 dl till utbakningen.
Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt ca 15 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
Dela degen i ca 24 delar. Forma delarna till runda bullar och täck med bakduk. Kavla ut en bulle i taget utan att knåda den först. Kavla först ut den med en slät kavel till en tunn rund kaka. Vänd och mjöla den under utkavlingen.
5. Kavla sedan med en kruskavel tills kakan är väl naggad. Lägg kakorna, två och två på heta plåtar. Grädda dem efter hand i mitten av ugnen 4-5 minuter. Passa brödet så att det inte blir bränt.
Låt kakorna svalna på galler utan bakduk. Förvara dem i burk med lock.
Bland annat ägnade jag en hel kväll åt att baka dessa rågknäckebröd❤. I helgen improviserade jag ihop den här kycklingrätten med bland annat koriander som smaksättare
Rågknäckebröd,. Hemmagjort knäckebröd med sesamfrön & pumpakärnor. Igår hade jag inte tid att ställa mig för att baka ut knäckebröden eller vänta ut jäsningen så jag valde att kalljäsa dem i kylskåpet under natten
Servera med en skiva surdeg eller hembakat rågknäckebröd. Förrätt, nattamat eller helt enkelt en lunch - surdegsbröd med nubberöra, det blir inte så mycket bättre än så
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.