Milda.se
Jul

Jul

Julreceptboken från Milda
Lutfisk

Lutfisk

Lägg lutfisken i rikligt med kallt vatten 1-2 timmar innan den ska kokas. Sätt ugnen på 200 grader C. Smörj en ugnssäker form
Glöggpaj

Glöggpaj

Lägg vetemjölet i en skål och tillsätt matfettet skuret i bitar. Finfördela matfettet i mjölet med en gaffel eller med fingertopparna, till en smulig massa
Rödkålssallad

Rödkålssallad

Koka upp balsamvinäger och socker med finhackad chili. Låt dressingen sjuda under lock ca 15 minuter. Skala och strimla rödlök och strimla rödkål, lägg i en skål
Griljering

Griljering

Sätt ugnen på 200 grader c. Lägg skinkan i en långpanna. Blanda äggula och senap, pensla blandningen på skinkan
Mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka

Värm ugnen till 175 grader C. Vispa ägg och socker tills det är fluffigt och vitt. Smält margarinet med kryddorna, tillsätt filen
Brunkål

Brunkål

Sätt ugnen på 175 grader C. Ansa vitkålen, dela den i 4 lika stora delar och skär bort stocken. Skär vitkålen i strimlor eller bitar
Rödkål

Rödkål

Snabba julen. Dela kålhuvudet i 2 delar och skär bort stocken. Skär kålen i strimlor eller bitar. Fräs kålen och löken i margarin i en stor gryta ca 5 minuter
Rödbetssallad

Rödbetssallad

Blanda alla tärnade och hackade ingredienser i en skål. Tillsätt rödbetslag och smaka av med vitpeppar
Vitlökssill

Vitlökssill

Tag upp sillen från inläggningslagen och låt rinna av, gärna på hushållspapper. Skala och pressa eller riv vitlöken
Janssons frestelse

Janssons frestelse

Sätt ugnen på 225°C. Skala potatis och lök. Skär löken i tunna skivor och potatisen i tunna strimlor, gärna i matberedare
Ris à la Malta med apelsiner

Ris à la Malta med apelsiner

Vispa Milda vispen och blanda den med gröten. Skala och skär apelsiner och grapen i hinnfria klyftor eller bitar
Risgrynsgröt

Risgrynsgröt

Koka upp vatten och salt, lägg i risgryn. Lägg på lock och koka risgrynen på svag värme i ca 10 minuter
Saffransbröd

Saffransbröd

Baka ut till lussekatter, traditionelle julbröd, längder eller kransar. Smula sönder jästen i degbunken
Pepparkakor

Pepparkakor

Lägg margarinet, socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm ingredienserna försiktigt tills margarinet har smält
Kristyr

Kristyr

Blanda ingredienserna och rör kristyren blank och fin. Kristyren ska vara så tjock att den håller formen när man ringlar ut den
Ischoklad

Ischoklad

Smält Cocosfettet och chokladen i en kastrull på mycket svag värme. Om det blir för varmt bli chokladen grynig
Chokladkola

Chokladkola

Smält margarin i en stor kastrull och rör ner övriga ingredienser. Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 123 grader C eller tills den klarar kulprovet
Knäck

Knäck

Blanda grädde, sirap, socker och matfett i en kastrull. Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 125° eller tills ett prov nedhällt i kallt vatten blir segt och kan formas till en kula (kulprovet)
Vörtbröd -Mildas julrecept

Vörtbröd -Mildas julrecept

Blanda margarin, porter och svagdricka och låt blandningen bli fingervarm, 37°C. Smula sönder jästen i degbunken och häll över den ljumma vätskan och rör om så att jästen löser sig
Vörtbröd

Vörtbröd

Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet över rågmjölet och arbeta ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur ett dygn
Rödbetsallad

Rödbetsallad

Låt rödbetorna rinna av noga. Blanda samman majonnäsen med Milda Fraiche och senap. Blanda i rödbetorna, äpple och löken
Julpaj med skinka och västerbottenost

Julpaj med skinka och västerbottenost

200 g julskinka. Tärna margarinet och lägg det i en bunke. Blanda med vetemjölet till en grynig massa, tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en pajdeg
Jultårta med smak av pepparkaka

Jultårta med smak av pepparkaka

Värm ugnen till 175°C. Smörj och bröa en springform, 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, kryddor och bakpulver