½ dl
Milda flytande margarin (eller 50 g Milda Mat & Bakmargarin)
75 g
jäst
1 msk
salt
1 msk
mörk brödsirap
1½ msk
fänkål
malen
1½ msk
ingefära
malen
2 tsk
nejlikor
malda
3 msk
pomeransskal
malda
2-3 dl
russin
18 dl
rågsikt (990g)
Beskrivning
Koka upp vattnet. Häll det kokande vattnet över rågmjölet och arbeta ihop till en deg. Täck med plastfolie och låt degen vila i rumstemperatur ett dygn.
Tillsätt rumsvarm porter, matfett, jäst, salt, sirap, kryddor och russin.
Arbeta in rågsikten och spara lite av mjölet till utbakningen.
Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Sätt ugnen på 250°C.
Arbeta degen blank och smidig och baka ut 3 limpor och lägg i en bakplåtspapperklädd långpanna. Skär ett rutmönster med en vass kniv.
Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen, sänk temperaturen till 200°C och grädda ca 40 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Inte för att skryta, men detta kan nog vara det godaste vörtbrödet jag både bakat och smakat. Vörtbröd är obligatoriskt på julbordet enligt mig, gärna med julsk*nka och senap på och hembakat bröd slår allt köpebröd med hästlängder
Ett saftigt, kryddigt och sött vörtbröd som blivit ett måste på julbordet. Det är fortfarande ett bröd med bra sötma eftersom att ett vörtbröd ska ha det
Smula ner jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmust och porter och värm till 37°. Häll lite av degspadet över jästen och rör tills jästen en lösts upp
Här kommer gårdagens finfina vörtbröd. Vörtbröd, 2 bröd (tänk på att att total tidsåtgång är 9-11 h)På morgonen150 g rumstempererad julmust100 g grahamsmjöl10 g jästBlanda samman i en bunke, täck med plast och låt stå i rumstemperatur i 4–6 timmar
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.