Skär kylskåpskallt matfett i små bitar. Lägg mjölsorterna, matfett, salt och timjan i en skål.
Finfördela matfettet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen kan också blandas i matberedare. Tänk på att det då går mycket snabbt.
Kavla ut degen med en mjölad kavel på ett mjölat bakbord. Klä en rund form med löstagbar botten (22-23 cm) med pajdegen. Nagga botten, täck med plastfolie och ställ in formen i kylskåpet 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 225°C. Dra med en kniv över formens kant så att degkanten blir jämn. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter.
Finhacka löken. Skölj och torka spenaten. Fräs lök och spenatblad hastigt i matfett, salta och peppra.
Vispa ihop ägg och Milda Fraiche. Lägg spenat/lökblandningen i botten på pajskalet. Häll äggblandningen över. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda i ca 25 minuter. Efter 10 minuter strös de rostade solroskärnorna över pajen.
Fräs spenaten till garneringen, pressa vitlök över och smaksätt ev med lite salt.
När pajen svalnat något, lossa den försiktigt från formen och lägg över den på ett stort fat. Lägg den mjukfrästa spenaten runt kanten på pajen, vira ihop laxskivorna till små rosor och ställ runt om.
Strimla laxen och den tvättade purjolöken. Stek laxen och purjolöken i Milda flytande margarin. Blanda allt i en smörjd ugnsfast form och grädda i ugnen i ca
I bland köper vi på oss lite väl mycket lax och det kan då vara bra att baka en laxpaj. Paj är en perfekt kvällsmat och ett plus är att det alltid blir över till lunchen dagen efter
Grytor och långkok i all ära, hur goda och värmande dom än är så kan man kan ju inte leva på det hela hösten och vintern, det behövs lite omväxling annars tröttnar man eller hur
T. i. l. p. å. s. k. b. o. r. d. e. t. ). P. a. j. g. 4. -. 5. m. ö. x. 2. 0. 1. v. n. f. h. u. F. y. I. ,. c. (. ä. ½. é. Ä. 3. è. S. °. C. B. K. A. L. V. G. 7. ". d l
I går kväll åt vi en härlig laxpaj med spenat, soltorkade tomater och vitlök. Den smakade jättegott och även om den inte var strikt paleo, då den innehåller lite mejeriprodukter, är det något man kanske kan unna sig ibland
Igår åt vi laxpaj med spenat och fetaost här hemma. Paj är så himla gott och enkelt. Egentligen är det inte så mycket jobb heller, mer än att det tar tid för den att bli klar i ugnen Med planering funkar det fint och dessutom smakar det himla gott med paj i matlåda
Men den här soppan fick en liten tvist och blev supergod. Hittade ett recept på nätet, men hade inte grön el röd currypasta, så då blev det en egen variant med vanlig curry, ingefära och krispig chilirödkål som tillbehör
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.