Spenat- och laxpaj
Milda.se
Milda.se

Spenat- och laxpaj

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 125 g Milda mat & bakmargarin
  • 2 msk iskallt vatten
  • 1 krm Knorr Timjan
  • ½ tsk salt
  • 2-3 schalottenlökar
  • 150 g färsk bladspenat
  • 1 msk Milda
  • 5 ägg
  • 1 dl Milda Fraiche
  • ½ tsk salt
  • 1 krm Knorr Vitpeppar
  • malen
  • 20 g rostade solroskärnor
  • 150 g färsk bladspenat
  • 8 skivor rökt lax
  • tunna
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk Milda
  • ev. 1 krm salt

Beskrivning

    Skär kylskåpskallt matfett i små bitar. Lägg mjölsorterna, matfett, salt och timjan i en skål.

    Finfördela matfettet med en gaffel eller med fingertopparna till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Degen kan också blandas i matberedare. Tänk på att det då går mycket snabbt.

    Kavla ut degen med en mjölad kavel på ett mjölat bakbord. Klä en rund form med löstagbar botten (22-23 cm) med pajdegen. Nagga botten, täck med plastfolie och ställ in formen i kylskåpet 45-60 minuter.

    Sätt ugnen på 225°C. Dra med en kniv över formens kant så att degkanten blir jämn. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen i ca 12 minuter.

    Finhacka löken. Skölj och torka spenaten. Fräs lök och spenatblad hastigt i matfett, salta och peppra.

    Vispa ihop ägg och Milda Fraiche. Lägg spenat/lökblandningen i botten på pajskalet. Häll äggblandningen över. Sätt in i nedre delen av ugnen och grädda i ca 25 minuter. Efter 10 minuter strös de rostade solroskärnorna över pajen.

    Fräs spenaten till garneringen, pressa vitlök över och smaksätt ev med lite salt.

    När pajen svalnat något, lossa den försiktigt från formen och lägg över den på ett stort fat. Lägg den mjukfrästa spenaten runt kanten på pajen, vira ihop laxskivorna till små rosor och ställ runt om.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.