Koka fisk
Milda.se
Milda.se

Koka fisk

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • Koka fisk
  • 4 cm tjock fisk 10-12 min
  • 5 cm 15-20 min
  • 6 cm 20-25 min

Beskrivning

    Fisk kan kokas i vatten, buljong eller vin. Oavsett vad du väljer – se till att vätskan bara nätt och jämnt täcker fisken.

    Fisk ska sjuda – inte koka. För häftig kokning gör att fisken lätt går sönder. Koka inte fisken för länge för då blir den torr och smaklös. Fisken är färdig när köttet är vitt, fast och släpper ifrån ryggbenet. Man kan använda en provsticka för att veta när det är dags att ta upp fisken. Fisken är klar när stickan går in lätt och helt utan motstånd.

    Hos laxfiskar blir den röda färgen på fiskköttet blekare när fisken är kokt.

    Koka fisk

    Hela fiskar (1-1½ kg) och bitar av stora fiskar, bör helst kokas på galler i en fiskgryta. Rensa och skölj fisken.

    Lägg den på ett galler i fiskgrytan. Då är det lättare att ta upp fisken när den är färdigkokt.

    Häll på vatten så att det nätt och jämnt täcker fisken. Ta upp fisken. Koka vätskan. När det kokar, lägg i fisken igen och sjud under lock på svag värme. Lite salt bidrar till att bevara fiskens egen smak. Beräkna ca 1 msk salt per liter vatten.

    Fisken är färdig när köttet är vitt, fast och släpper från ryggbenet.

    Ett sätt att få reda på om fisken är färdigkokt, är att mäta den över ryggen. När det gäller kokning av hel fisk i sjudande vatten kan man följa dessa cirkatider:

    4 cm tjock fisk 10-12 min

    5 cm 15-20 min

    6 cm 20-25 min

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.