Grovt rågbröd
Milda.se
Milda.se

Grovt rågbröd

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 liter svagdricka
  • 600 g grovt rågmjöl
  • 100 g jäst
  • 1 dl Milda flytande margarin
  • 1 msk salt
  • 5 dl mörk sirap
  • 1 msk fänkål
  • stött
  • 1 msk anis
  • stött
  • 880 g rågsikt
  • 240 g vetemjöl

Beskrivning

    Dag 1: Koka upp 5 dl svagdricka i en kastrull.

    Slå den kokheta svagdrickan över 6 dl grovt rågmjöl, 330 g, i en bunke som rymmer 3 liter. Blanda väl till en tjock blandning. Genom skållningen får brödet en bättre konsistens och blir saftigare och mer hållbart. Låt stå över natten i rumstemperatur.

    Dag 2: Lös upp jästen i ca 2 dl kall svagdricka.

    Ljumma 3 dl svagdricka och margarin i en kastrull och låt det bli fingervarmt, 37°C.

    Häll den ljumma blandningen av svagdricka och margarin över det skållade grova mjölet. Tillsätt den upplösta jästen, salt, sirap och kryddor. Blanda väl. Tillsätt resten av rågmjölet, all rågsikt och hälften av vetemjölet.

    Arbeta degen kraftigt med träslev 8-10 minuter eller i hushållsassistent ca 5 minuter. Tillsätt mer vetemjöl om degen är kladdig.

    Pudra den smidiga degen med lite vetemjöl. Låt den jäsa på varm, dragfri plats till sin dubbla storlek. Det tar drygt 1 timme. Täcker man bunken med plastfolie stannar fukten kvar i degen och bidrar till att degen jäser bättre.

    Lägg degen på mjölat bakbord och knåda den smidig i resten av vetemjölet.

    Dela degen i fyra bitar och rulla ut bitarna till fyra limpor.

    Lägg limporna på bakplåtspapperklädd plåt. Pensla sidorna med flytande margarin, så blir det lättare att dela bröden när de är gräddade

    Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa på varm, dragfri plats i 30-40 minuter. Sätt ugnen till 175°C.

    Grädda bröden på nedersta falsen av ugnen i ca 60 minuter.

    Pensla bröden med varmt vatten ett par gånger under gräddningen. Första gången efter 40 minuter, sedan efter 45 minuter. Det ger finare och godare skorpa.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.