Fänkålsbröd
baka & smaka
baka & smaka
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1-2 m hög. I Polen heter fänkålen just italiensk dill. Den är flerårig och växer vild i Sydeuropa, men har sitt ursprung från Asien och Mellanöstern. Det finns tre arter som odlas för frönas skull, fröfänkål (Foeniculum vulgare), trädgårdsfänkål (Foeniculum. officinale) och florentinsk fänkål (Foeniculum dulce). Fröna lufttorkas. Smaken är lätt sötaktig och påminner starkt om lakrits. Kryddan, som bl.a. är mycket uppskattad i Italien och Indien, är känd som brödkrydda och passar dessutom bra till feta rätter som fläskkött, fet fisk, grönsaker, sallad och i soppor.
  •  
  • Dag 1, kväll
  • 100 g (1 dl) rågsurdegsgrund
  • 300 g (3 dl) ljummet vatten
  • 180 g (3 dl) rågmjöl
  • 1 msk fänkålsfrön
  • Blanda allt i en bunke, täck med plastfolie och låt stå 10-12 timmar i rumstemperatur.
  • Dag 2
  • Rågsurdegen från gårdagen
  • 250 g (2,5 dl) ljummet vatten
  • 200 g dinkelmjöl (fullkorn)
  • 150 g siktat dinkelmjöl
  • 100 g rågmjöl
  • 20 g (1 msk) salt;

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.