Givetvis fanns där en liten butik också och när undertecknad hamnar i en butik som råkar ha något som har med matlagning att göra är det inte ovanligt att något från den hyllan får åka med mig hem
Jag har tänkt länge att jag skulle baka något medskrädmjöl, så när jag var till Värmland så köpte jag en påse, det är ett stenmalt fullkornsmjöl gjort på rostad havre
Mjölet är ett fullkornsmjöl som jag tidigare bara förknippat med nävgröt med fläsk, en klassisk värmländsk maträtt som jag aldrig fått chansen att prova
Häll degspadet i assistent/bunke och arbeta ner de torra ingredienserna med degkrokar tills degen släpper från kanterna den är ganska lös och kladdig här
Många av er kanske rynkar på näsan när ni hör detta namn, men ni ska bara veta hur underbart aromatiskt och smakfullt det faktiskt är i jämförelse med andra mjölsorter
Här i Alanya blir det inga pepparkakor för mig i år, tog inte med några. Jag testade att ha i lite Skrädmjöl, alltså rostat havremjöl, som jag trodde skulle få kakan att hålla ihop bättre
Börja med att pigga upp din surdeg. Fyll på med mjölmixen och sirapen. Forma till bröd och lägg på plåtar med bakplåtspapper på (eller om du har jäskorgar – mjöla dem noga och häll degen i dem
Ingredienserna blandades med poolishen från dagen innan. Det var lite knepigt att komma underfund med tiden, så det blev ett par vändor ut och in ur ugnen för att känna på brödet
Jämför man ovanstående lista med hemgjord gröt eller välling, som man med fördel kan göra på t ex skrädmjöl (dvs blötlagd, rostad och mald havre) eller hirs så känns valet ganska lätt åtminstone för mig
Frukostvåffla på skrädmjölmed kokosgrädde och chia-/hallonsyltVåfflor brukar inte normalt sammankopplas med hälsosam mat, men det här är ett riktigt bra alternativt som både uppskattas av kroppen och av smaklökarna
Mjölet jag använde var enbart skrädmjöl, vilket är mjöl gjort på havre. Ett bröd med rotfrukter och bönor som byter ut en del av mjölet ligger ju verkligen i tiden
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.