Vi har gått in i juli månad och de som har körsbärsträd har fullt upp med att ta hand om alla bär. En del löser problemet med att ta hand om alla dignande körsbär på varenda gren genom att bjuda in sina vänner att plocka
Pâte brisée är den vanliga pajdegen som används såväl till matpajer som till efterrättspajer. Jag gjorde nyligen en fänkålspaj med chèvre på den här pajdegen, men du hittar också recept på höstig svamppaj, spenatpaj med fetaost, Västerbottenpaj och en härligt krämig ädelostpaj här på Katinkas Kitchen i kategorin Pajer – Matpajer i kolumnen här till höger
Här kommer en av förrätterna jag gjorde till vår nyårsmiddag. Receptet kommer från Halv åtta hos mig. Själv tyckte jag att pajen blev jättegod, och den verkade falla de andra i smaken också för när vi hade ätit färdigt var tallrikarna länsade och fatet tomt
Pajdeg. 3 dl vetemjöl 50 g smör 2 msk mjölk 1 äggula Fyllning. 200 g rökt kalkonkött (smörgåspålägg) 200 g gorgonzolaost 3 dl mjölk 2 ägg + (äggvitan som blev över från pajskalet) vitpeppar Gör pajdegen
Inför lunchen på Arvids födelsedag (9 vuxna och 2 barn) tänkte vi att en buffé av olika pajer vore ett roligt alternativ till de smörgåstårtor vi brukar göra. Vi valde att göra 7 sorters pajer, samtliga i storleksordningen 4 portioner. Dessutom, efter en intensivperiod i köket där 7 olika sorters kakor, 7 pajer och 7 mjukt kaffebröd samt trerätters middagar har tillagats på ganska kort tid, kan det vara skönt att bara behöva värma upp maten från frysens gömmor under en period. Pajskal (7 pajer)1250 g rumsvarmt smör3 l vetemjöl2,5 dl vattenper paj 250 g smör, 6 dl vetemjöl, 2 msk vatten)Rör samman degen ordentligt. Lägg på respektive fyllning och grädda sedan pajerna i 200 grader C. 7 sorters pajer. 7 pajer och. 7 pajer