Smält matfett sakta på mycket svag värme i en kastrull. Låt det svalna något.
Koka vatten, vinäger, lök, persilja och peppar i en liten kastrull utan lock tills ungefär hälften av vätskan återstår. Sila bort kryddorna och häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt dragon.
Ställ kastrullen i vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska bara sjuda, inte koka.
Skilj på äggens gulor och vitor. Vispa ner äggulorna i kryddlagen. (Använd inte stålvisp i aluminiumkastrull till rätter med ägg för då blir såsen gråaktig). Sjud under vispning tills gulorna tjocknat. Gulorna måste värmas sakta och varsamt. Vid alltför hastig uppvärmning koagulerar de och resultatet blir äggröra (ägg koagulerar vid 70°).
Såsen ska bli så tjock och fyllig att du ser kastrullens botten mellan visptagen. Ta av kastrullen från plattan. Lägg en fuktig diskduk under kastrullen så står den stadigt under vispningen.
Tillsätt försiktigt det smälta fettet, först droppvis sedan i en mycket tunn stråle under kraftig vispning i äggsåsen. Vicka inte så mycket på kastrullen, att bottensatsen kommer med. Det är bara fettet som ska vispas in i såsen. Kommer bottensatsen med, blir såsen för salt. Det gäller att vispa kraftigt hela tiden så att så mycket luft som möjligt kommer in i såsen.
Smaksätt med persilja, salt, peppar och en knivsudd cayennepeppar. Om såsen börjar "skära sig"- tillsätt en matsked iskallt vatten och vispa kraftigt. Såsen kan hållas varm en stund om kastrullen får stå utan lock i varmt vatten, dock inte varmare är 60°, då finns det risk att den skär sig. Såsen kan serveras varm, avsvalnad eller kall.
Servera såsen t ex till kokt eller stekt fisk, grillat eller stekt nöt- eller kalvkött eller kokta grönsaker.
Cook Time. 5 Min. Vegetarisk caesardressing. Yield. 5dl. 80 Min. BBQ-sås med vitlök. Servings. 4. 30 Min. Grillad kycklingsallad med ost och majssås, nachochips och
En hemgjord kall bearnaisesås var lördagens projekt att få till. Men nu ville jag ändå fixa till en god sås och då googlade jag upp på kall bearnaisesås och vips, den var hur lätt som helst
Bearnaisesås är en av mina favoritsåser och det passar bra till det mesta i köttväg. Det är en ganska enkel sås att göra själv men där är en del moment så när jag själv gör bearnaisesås brukar jag förenkla den lite
Sveriges mest älskade sås, kan det vara bearnaisesåsen. Jag äter helst bearnaisesås till en god köttbit och jag har sett många recept på fejk-bea som florerar på nätet och länge varit sugen på att testa
Bearnaisesås med klassiska tillbehör på en planka. Bernaisesåsen (Sauce Béarnaise) kommer ursprungligen från området Béarn i sydvästra Frankrike där den har använts till deras inhemska mat sedan urminnes tider, den gjordes dock med olja istället för med smör
Inlägget Kall bearnaisesås dök först upp på ZEINAS KITCHEN. 1 stor skål bearnaisesås, ca 6 portioner 4 dl creme fraiche 0,5 dl majonäs 1 schalottenlök 1-2 ts vit vinäger (justera syra efter smak) 2 msk torkad dragon 1 liten bunt persilja 2 tsk senap (dijon eller vanlig senap funkar bra) 0,5 msk socker 0,5 tsk gurkmeja (kan uteslutas, jag har det i för att ge såsen lite färg) Salt & peppar Recept på potatisbakelserna hittar du HÄR
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.