Jämna till ytan på bröden med en slev. Mät alltid med termometer, kärntemperatur på brödet skall vara 98°C. Pensla skorpan 3-4 gånger med vatten under tiden. 200 g rågsurdeg
Det här danska rågbrödetmedsurdeg är ett saftigt bröd med mycket tuggmotstånd. Jag var lite orolig över om brödet skulle bli bra eller inte, eftersom det är ett ganska tungt bröd som endast innehåller surdeg som jäsmedel, men det blev förvånansvärt bra
Bakade ett mycket gott danskt rågbrödmed öl igår, första gången jag bakar med öl och jag var rädd att brödet skulle smaka öl då jag absolut inte gillar öl, men brödet tog inte alls smak av ölet, himla mumsigt blev det i alla fall
230g surdegsgrund av vete (eller råg). 15g flingsaltHa ner rågmjöl, vetemjöl, surdegsgrund och vatten i bunken till en hushållsassistent. Täck formarna med en handduk och låt jäsa under natten (cirka 6–8 timmar beroende på innetemperatur)
Många avstår från att baka medsurdeg för att det verkar svårt, men det är det inte. Täck med plastfolie så att det är ordentligt tätt och låt stå över natten
Dag 1250 g vatten [2,5 dl] 175 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 25 g rågsurdeg. Dag 1250 g vatten [2,5 dl] 175 g fint rågmjöl, gärna stenmalet 25 g rågsurdeg
Bakade ett rågbröd igår medsurdeg. Ät och njut av ett gott rågbröd. Regn idag med, men vad gör väl det. Så glad att jag lyckats hålla liv i min rågsurdeg då den inte lyckats riktigt innan
Surdeg. Blanda en surdeg av vatten, salt, honung och alla frön och kärnor. Ta bort lite surdeg till nästa bakning, cirka 2 dl (förvaras i en burk i kylskåpet). Smöra en 1½-liters rågbrödsform och lägg i degen. Pricka ytan med en gaffel och ställ brödet i en 150 grader varm ugn. Efter 20 minuter i ugnen tas brödet ut och smörjs med smör, som penslas på när det börjar smälta
Jag sitter ju med i Pågens brödpanel och då får vi hem lite nyheter att testa. Den rivna rågen ger en härlig smakrikedom som förstärks ytterligare av den äktar finska surdegen
Häromdagen testade jag ett nytt recept på ett danskt rågbröd. Inte hunnit med det när jag har jobbat eftersom jag försöker lägga mig tidigt men imorgon är jag "ledig"
Blanda den lätt avsvalnade gröten med morötter, ägg, salt och kryddor. Koka risgrynen på svag värme med vatten och salt under lock i ca 10 minuter. Grädda i 200 grader i ca 1 timme, täck med aluminiumfolie om ytan mörknar i förtid
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.