Jag bytte helt sonika ut oxfilén mot en helt ok fläskfilé och jag serverade med massenetpotatis som egentligen bara är råstekt potatis i strimlor som sedan packas i en form och körs klara i ugnen
Till kräftskivan hade vi marinerad fläskfilémed två sorters lök. När jag bjuder på buffé så brukar någon form av marinerad kyckling eller fläskfilé dyka upp på menyn
karamelliseradfläskfilé. Fläskfilé äter vi ganska ofta eftersom det känns lite festligare än andra bitar på grisen, men främst för att det är så tacksamt att tillaga
Bryn löken så att den tar färg. Löken är klar när den är riktigt mjuk och söt. 4 lökar, gula eller röda. 14 lökar, gula eller röda 2 msk smör salt efter smak 2 tsk socker 1 dl vattenSkiva löken. Slå ned värmen och låt löken mjukna i 10-15 minuter
Blanda fläskfärsen med aromaten. Förbered "fläskfilén" ett par timmar före. Stek den hackade löken och kantarellerna i en klick smör och strö dem sedan över formen
Skär löken i tunna strimlor. Stek löken och rör om med jämna mellanrum i 10-15 min. När löken är gyllene rör du försiktigt om i stekpannan och låter allting karamelliseras långsamt i 10 min
Perfekt drinktilltugg att ha medan grillen blir varm. Skiva löken i ringar. Tur att jag gjorde en halv sats för R och jag åt upp hela själv eftersom våra tonåringar föredrar att hänga på byn istället för med oss
Idag bjuder jag därför på enkla karamelliseradelökarmed dadelsirap. I vintermånaderna kan vi äntligen stifta nygamla bekantskaper med fina godingar som olika sorters kål, rotfrukter och lök
Gillar du lök så kommer du att älskar dessa söta karamelliserade små lökarna. Smålöken Skala smålöken och stek den på låg värme i smör och ljus sirap tills löken är mjuk och genomstekt
Så idag fick grillen vila och jag testade att göra en snabblagad variant av husmansklassikern dillkött, fast medfläskfilé istället och det blev så himla gott
Nu efter all julmat är det gott med lite lättare mat. Dagens recept kommer från kokboken Gott & Lätt med recept på mat med låg fetthalt och få kalorier
En bra julklapp att göra är karamelliseradlök vilket passar till så mycket, till exempel ner rört i potatismos, på en rostad smörgås med getost och päron, som tillbehör till kyckling eller kött eller som topping på en pizza
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.