äpple/yoghurt i en burk, täck med plastfolie eller våt handduk. Häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. Upprepa steget från dag 4, alltså häll ut allt utom cirka 50 gram, fyll på med mer mjöl och vatten och rör om. ½ dl (ca 1 helt) rivet äpple med skal
Täpp till alla kletiga ytor med mjöl. Degar som får tillsatt mjöl kan även få obalans med vatten spridningen i proteiner/stärkelse, det kan resultera i ett torrare och smuligare bröd med dålig färskhållning
vetemjöl med hög protein halt, typ special vetemjöl eller manitoba. Ta ut grytan (försiktigt – den är het) och lyft snabbt i degklumpen med mjöliga händer, utan att arbeta den
Bakade även lite valnötsbröd igår, blev ett syrligt gott valnötsbröd med härlig skorpa. Dag 1 kväll100 gram rågsurdeg300 gram rågmjöl5 dl vattenBlanda ihop allt i en bunke och låt stå i rumstemperatur över natten, min fick stå i 12 timmar. Under tiden värmer du ugnen till 250 grader med en baksten/bakplåt mitt i ugnen och en oöm plåt längs ned i ugnen. 100 gram rågsurdeg
Martin Johansson är en man som fått många svenskar att våga baka med surdeg. Genom att i sin blogg berätta som sina upptäckter, framgångar och bakslag vad gäller brödbakeri visar han på att med lite envishet kan man få till de mest fantastiska bröd även som amatör
Jag brukar skylla på att jag har ett för soligt rum med så många, stora fönster så att blommorna dör av värme, men jag inser att den bortförklaringen kanske inte håller så bra
Denna gång och för ovanlighetens skull, ett Levainbröd medrågsurdegsgrund. Kikade också snabbt in på hans blogg Pain de Martin, där finns ett spännande experiment med olika sorters vetemjöl
Sätt nu igång med surdegen hörrni. Annars är det bara att följa receptet med surdeg och sen deg efter 4-5 dagar. Låt stå i 4 dagar i en burk med locket på. Den ska ha börjat bubbla och leva vid dag 4 och då ska du mata den med 1 dl vatten och 100 g rågmjöl till. Valnötsbröd2 st limpor10 g jäst3 dl rumstempererat vatten150 g rågsurdeg400 g vetemjöl150 g grahamsmjöl11 g salt½ dl honung190 g hackade valnötterRör ut jästen i vattnet och blanda sedan i alla ingredienser. Spraya då med vatten ugnsbotten och sänk sedan till 210 grader
Med hjälp av detta receptet kan du sedan ge dig på några av mina Surdegsbröd eller söka vidare på nätet och hitta just det Surdegsbrödsrecept som du är sugen på
Blanda de torra ingredienserna och häll det kokande vattnet över, rör om och täck med plastfolie. Vispa ihop alla ingredienserna till surdegen, täck med plastfolie och låt stå till nästa dag
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.