Jag har den senaste tiden läst en del om ayurveda och försökt förstå/lista ut vilken personlighet/kroppstyp som mest stämmer in på mig och vad jag med tanke på det borde äta för att må som bäst
Att nattjäsa glutenfritt bröd är inte lika lätt att lyckas med som med tex råg eller vetedeg. Det ger en god skorpa vilket annars är svårt att få till på glutenfritt bröd
En skiva nybakat glutenfritt surdegsbröd med ost och en driva havtornsmarmelad från. Vet ni vad, jag har så smått fått pippi på att baka glutenfritt surdegsbröd
De här kexen kom till i hastigt mod när jag skulle göra små snittar med skagenröra och upptäckte att jag inte hade det skivade formbröd i frysen som jag var övertygad om att jag hade
Smula jästen i den rostfria kitteln och lös upp med hälften av vattnet,. ½ dl torrostade solrosfrön. Mät upp mjölmix, majsmjöl och solrosfrön i en bunke
Att baka glutenfritt kräver lite annan teknik då degen blir lösare än till vanlig bröd. FinaxSolrosfrön till toppingRör ut jästen i mjölkenTillsätt alla ingredienserna UTOM mjöletLåt blandningen svälla i 10 minuterMät upp mjölet, men tänk på att det inte får "packa" sig i måttet. Att ha för mycket mjöl i glutenfritt bröd är det största misstaget man kan göraKnåda degen ordentligt med elvisp (degkrokar) eller med bakassistent, gärna flera minuterAnvänd en stor sked och klicka ut 12 st bröd på en plåt med bakplåtspapperStrö på lite solrosfrönVill du få mer fibrer så strör du på några flagor Fibrexflingor också på brödenNu skall frallorna jäsa under en bakduk i ca 1-1½ timme. Precis som med de Ljusa Baguetterna så kostade denna plåt med frallor runt 25-30 kronor att göra 25 gram Jäst
Jag måste säga att jag har dålig erfarenhet från glutenfria bakupplevelser. Men nu äntligen, här kommer recept på en supergod äppelkaka som även kan bjudas på när man har glutenintoleranta gäster
Men då gör jag scones på morgonkvisten, väldigt fort gjort att blanda ihop degen/smeten och så gräddas dom medan jag sminkar mig och gör alla andra sysslor
Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. Vispa med en gång (utan att vänta) hastigt ihop med en ballongvisp eller slev till en jämn smet
Mixa dem med en stavmixer tills keson blir lite slät, då slipper du kesoklumpar i brödet. Låt degen stå och svälla medan du värmer ugnen, i 10 min. Värm ugnen till 200° och klä en plåt med bakplåtspapper. Forma 6 st platta bröd, pensla med ägg och strö på sesamfrön
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.