Klä en plåt med bakplåtspapper. Receptet ger dig fyra stycken grova rågkakor. grovt rågmjöl. Nagga hål ytan med en gaffel och låt bröden jäsa i 30 minuter under bakduk. 2 dl grovt rågmjöl
Smula sönder jästen i en bunke • Smält smöret, tillsätt mjölkenoch värm till 37° • Rör ut jästen i lite av degspadet • Tillsättresten av spadet tillsammans med salt, sirap, kummin,rågmjöl och vetemjöl • Arbeta ihop till en smidig deg och låtden jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Ta upp degen på bakbordetoch dela den i 8 bitar • Forma till runda bullar ochkavla ut dem till runda kakor, cirka 15 cm i diameter • Naggadem väl • Låt kakorna jäsa övertäckta på plåtar klädda medbakplåtspapper i cirka 30 minuter • Värm ugnen till 225° ochgrädda bröden i mitten av ugnen i 12–15 minuter • Låt svalnapå galler under duk
Vi var ute och vandrade och kom hem med en påse grovt dinkelmjöl av alla saker. Med lillgrabben i ena famnen och bakingredienserna i den andra ger jag mig på konststycket att få till ett frukostbröd
6-7 dl grovt vetemjöl. 2 dl grovt rågmjöl. 1 ½ dl russin och/eller torkade aprikoser. Blanda ihop alla torra ingredienser (fast bara 4 dl av vetemjölet) i en bunke
Använd köksmaskin eller elvisp med degkrokar. (Den runda degbiten du tryckt ut och tagit bort kan du göra en liten bulle av tillsammans med de övriga eller också baka in i de degbitar du ännu inte bakat ut
Himla gott blev det, och avnjutes bäst i tunna skivor, gärna med några skivor stark ost på. Ta ut grytan med brödet ur ugnen och låt det stå till nästa dag
Ett gott grovt bröd som blir saftigt av skållningen. Mjöla bunken runt om och täck med plast. Häll ut degen på ett ordentligt mjölat bakbord, tryck ut en platta med händerna
Den här gången kände jag för ett riktigt mörkt och maffigt, nöt- och fruktspäckat bröd, och pytsade i både berberis, färska dadlar, russin, pistaschnötter och mandel
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.