Grundsåser, hjälpsåser och specialsåser
Mat till fest och vardag
Mat till fest och vardag
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1-2 msk smör eller margarin
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk smör
  • 5-10 minuter Smaka av med kryddor. Avsluta med att tillsätta
  • Ljus grundsås, sauce veloutée
  •  
  • Ingridienser (4 personer)
  • 1-2 msk smör eller margarin
  • 2 msk mjöl
  • 4 dl buljong av kött, fisk eller grönsaker
  • 1 tsk smör
  • Brun grundsås, Sauce espagnole
  •  
  • Ingridienser (4 personer)
  • 2 msk fett av stekskyn alternativt 1-2 msk smör eller margarin
  • 2-2.5 msk mjöl
  • 4 sky eller kraftig buljong
  • 1/2 matsked tomatpuré
  • Salt och peppar
  •  
  • Ingridienser (4 personer)
  • 2 tsk arrowrot- eller potatismjöl
  • 4 dl ljus buljong eller grönsaksspad
  • (1/2 dl sherry)
  • 1 tsk smör
  •  
  • Ingridienser (4 personer)
  • 2 tsk arrowrot eller potatismjöl
  • 4 dl kraftig buljong
  • 1/2 mask tomatpuré
  • 1 tsk smör
  • 1/2 dl rött eller vitt vin, maderira eller sherry.
  • Citronsås till kött (frikassesås)
  •  
  • Ingridienser (4 personer)
  • 1 sats ljus grundsås (se ovan)
  • Saft från en halv citron
  • 1-2 ägggulor
  • 2 msk grädde eller vatten
  • 1 tsk smör
  •  
  • Ingridienser (4 personer)
  • 1 sats brun hjälpsås eller grundsås, se ovan.
  • 1.5 hg färska champinjoner eller 1 burk konserverade champinjoner
  • 0.75 hg mager kokt skinka
  • 2 msk olja alternativt 2 msk olja + smör eller margarin
  • 2 msk hackad lök
  • 2.5 dl vitt vin
  • 1-2 msk klippt persilja
  • Korintsås
  •  
  • Ingridienser (4 personer)
  • 1 sats ljus eller brun hjälpsås
  • 2-3 msk korinter
  • 1.5 msk matättika, 1 msk sirap
  • Löksås med vin, Sauce lyonnaise
  •  
  • Ingridienser (4 personer)
  • 1 sats brun hjälpsås eller grundsås
  • 2 msk finhackad gul lök
  • 1.5 msk smör eller margarin
  • 2 dl vitt vin
  • Fin löksås, Sauce soubise
  •  
  • Ingredienser (4 personer)
  • 1 sats ljus hjälpsås eller grundsås
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl tjock vispad grädde
  • 2 msk riven ost
  •  
  • Ingredienser (4 personer)
  • 1 sats brun hjälpsås eller ljus grundsås
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vinäger
  • Ättiksgurka, persilja
  • 1-2 msk tomatpuré
  •  
  • Ingredienser (4 personer)
  • 1 sats brun hjälpsås eller grundsås
  • 1 tsk finhackad gul lök eller schalottenlök
  • 1/2 msk smör eller margarin
  • 1 dl rödvin
  • Salt, 1 tsk timjan, 1 bit lagerblad
  • 1/2 hg oxmärg
  • Ostsås, Sauce mornay
  •  
  • Ingredienser (4 personer)
  • 1 sats vit grundsås
  • 1-2 ägggulor
  • 3 msk riven ost (gärna parmesan eller schweizerost)
  •  
  • Ingridienser (4 personer)
  • 1 sats ljus eller vit grundsås
  • (citronsaft)
  • 2-3 msk riven pepparrot
  • 1 tsk smör
  •  
  • Ingridienser (4 personer)
  • 1 sats brun grundsås
  • 1 dl grädde
  • Salt och peppar
  • Tomatpuré
  • 1 tsk smör
  • Vinsås, Sauce bordelaise
  •  
  • Ingredienser (4 personer)
  • 1 sats brun hjälpsås eller grundsås
  • 1 msk gul lök
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1/2 dl vitt vin
  • Fransk senap
  • 1 msk hackad ättiksgurka
  • Salt och kajenpeppar
  • 1 tsk smör

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.