12 minuter
Jag har provat att variera mängden levain och receptet har fungerat lika bra med 400 g som med 500 g.Tillsätt salt och knåda på lite högre hastighet tills degen är härligt elastisk, det tar ca 3 – 5 minuter.Lägg degen i en inoljad plastlåda och jäs i knappt 3 timmar Den ska fördubbla sin storlek. Det tar ett tag innan den kommer igång men den växer snabbt till sig.Mjöla jäskorgarna ordentligt.Häll sedan ut degen på lätt mjölat bakbord. Dela i två delar. Dra ut degen lite och gör sedan ett treslag. Om det är stora luftbubblor kan man pressa ut dem lite försiktigt samtidigt som du gör treslaget. Rulla den delen av brödet som ska ligga i jäskorgen i lite extra mjöl så att degen inte fastnar i jäskorgen. Lägg en handduk över korgarna och låt stå i rumstemperatur 45 - 60 minuter innan korgarna åker in i kylskåpet över natten.
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen är riktigt upplöst. Tillsätt rumsvarmt matfett, delat i mindre bitar, sockret och mjölet
S Ö N D A G. Serverade nybakat bröd till frukost idag. Gjorde degen och bakade ut den igår kväll, plastade in och lät den sedan nattjäsa nere i matkällaren, (eller i kylskåp om plats finnes)
Att kalljäsa bröd över natten är riktigt smidigt om du vill ha nybakta frallor till morgonen. Just dessa gjorde jag till en buffé när vi hade en liten släktträff i mellandagarna
Det är mycket i bakväg som jag gärna vill testa, men tiden räcker tyvärr inte alltid till. Under min semestervecka upp i Söderhamn passade jag på att testa "kalljäsning"
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.