Kokt julskinka
Milda.se
Milda.se

Kokt julskinka

  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1 rimmad skinka på 3-4 kg
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 1-2 lagerblad
  • 15 vitpepparkorn
  • 12-15 kryddpepparkorn
  • 1 gul lök
  • 1 morot

Beskrivning

    Låt nätet på den benfria skinkan sitta kvar. Skölj skinkan i kallt vatten. Stick in en stektermometer i skinkan.

    Lägg skinkan i en gryta. 


    Mät upp och häll på så mycket kallt vatten så att det täcker skinkan. Koka upp, ta bort skummet med hålslev eller sked.

    Tillsätt 2 tsk salt per liter vatten samt lagerblad, kryddpepparkorn, lök och morot.

    Lägg på lock och beräkna koktid från det vattnet kokat upp. Koktiden varierar mellan 45 och 60 min per kg skinka.

    Skinkan ska sjuda under lock på svag värme, inte koka för då blir skinkan torr. 
När man sjuder, d v s vattnet skall vara strax under kokpunkten, stiger endast enstaka bubblor upp till ytan.

    Ta upp skinkan ur grytan när termometern visar 71-73°C och låt den svalna.

    Låt skinkan svalna och ta bort nät och svål. 
Griljera skinkan.

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.