600 g
ljus gluten – och laktosfri mjölmix. Jag är svag för Mixwells gluten- och laktosfria basmjöl. Enkelt att baka med
100 g
Mixwells Fullkornsbrödmix. (Denna mix använder jag ofta som fyllnadsmjöl i t ex scones för att få lite mer tuggmotstånd).
40 g
socker (kan uteslutas om man vill få dem ännu mer hälsosamma)
425 havremjölk
(eller den som passar din allergi).
30 g
jäst
125 g
surdeg
1 msk
husk
70 g
rumsvarmt mjölkfritt margarin
13 g
havssalt
10 minuter
Häll över mjölkblandningen över mjöl-och sockerblandningen. Häll i surdegen. Knåda på låg växel i 5 minuter Tillsätt det mjölkfria margarinet. Jag klickar i det i bitar. Kör maskinen ytterligare 7 minuter på låg växel. Tillsätt till sist saltet och kör på 7 minuter på mellanväxel.
Häll i fiberhusken. Detta recept är inspirerat av ett av mina första småbröd, men med lingongrovamix istället för havrebrödsmix – Glutenfriasurdegsfrallor/småbröd, och utan frön eller kärnor till lilltjejen för tillfället tenderar att reagera mot det mesta
Lös upp jästen med mjölken i en bunke, häll i fiberhusken. Det blev ändå ett ganska lyckat försök men nästa gång kommer jag ta mindre mängd mjöl – de blev lite kompakta – men väldigt goda i smaken och surdegen ger den där härliga saftigheten som många vanliga glutenfria bröd inte har
Supergoda, nyttiga, näringsrika, naturligt glutenfrialjusa fullkornspannkakor till sommarfrukost. Det här receptet har jag valt att göra med havremjöl och fullkornsrismjöl
1 dl pofiber. 2 msk fiberhusk. Ta fram en klädd plåt och forma 12 st bollar med väl fuktade händer. Var tvungen att testa min surdegsmix så mixa ihop dessa ikväll, resultatet blev över förväntan
Mjölet jag använde är Chrisbels glutenfria mjölmix som jag skrivit om tidigare (här, här och här till exempel), och som grund använde jag den surdegsgrund som Isabel ger recept på i sin blogg
Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i smeten växelvis med mjölken/yoghurt. De ljusa muffinsen. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner växelvis med smörblandningen
Smält smör, häll i vatten och olja, värm till 37 gradersmula jästen i en bunke, rör ihop med sirap och saltså att det lösre sig, häll i kesellan och degspadetrör tills det inte är några klumpar, tillsätt äggetoch blanda i resten av ingrediensernaarbeta i maskin i minst 5 minuter, jäs under bakduki 30 minuter, ta sedan upp degen på ett välmjölat bord, degen är jätte lös så man får användaganska mycket mjöl för att det ska bli en någorlundahanterbar deg, men när du fått det så gör du en rulleoch skär i bitar, jag fick till 23 stycken, lägg på bakpapperklädd plåt och låt jäsa ytterligare 30 minuterGrädda sedan i 225 grader i 10-12 minuterLåt dom sedan svalna på galler under bakdukSen är det bara att frossa i nybakta surdegsfrallorOch det som du inte äter upp på en gångfryser du självklart inJag är helnöjd med detta bröd, så det var intesista gången jag bakade det
Jag måste säga att jag har dålig erfarenhet från glutenfria bakupplevelser. Men nu äntligen, här kommer recept på en supergod äppelkaka som även kan bjudas på när man har glutenintoleranta gäster
Men då gör jag scones på morgonkvisten, väldigt fort gjort att blanda ihop degen/smeten och så gräddas dom medan jag sminkar mig och gör alla andra sysslor
Här är recept på Glutenfria frallor. Blanda ut jästen i vattnet tillsammans med olja och honung. “fiberHusk” från Lindroos eller “Psyllim” från Finax (finmalt pulver, ej hela frön)
Mixa dem med en stavmixer tills keson blir lite slät, då slipper du kesoklumpar i brödet. Låt degen stå och svälla medan du värmer ugnen, i 10 min. Värm ugnen till 200° och klä en plåt med bakplåtspapper. Forma 6 st platta bröd, pensla med ägg och strö på sesamfrön
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.