Surdegsbröd med råg och äpple. Den såg först inte så frisk ut men efter att ha slängt bort en del och sparat en liten del bottenskrap av surdegen, matat på den med nytt friskt vatten och ekologiskt vetemjöl kom den igång igen och blev så i lördags morse till ett rågbröd med äpple
Ptjae - det kan aldrig bli för mycket surdegsbröd. )Detta innehöll dock lite honung vilket tog bort en del av det syrliga i smaken som annars finns i surdegsbörd - det tyckte jag inte om
Jag höll mig till råg men piffade till det hela med mandlar i form av både lite mandelmjöl för saftighetens skull och hackade sötmandlar för knaprigheten
Ingredienser 150 g ( 1 påse) KronJäst Surdeg Råg 25 g (1/2 pkt) KronJäst för Matbröd, färsk 500 g (5 dl) vatten, kallt 750 g (ca 12,5 dl) vetemjöl special 18 g (3 tsk) salt eller havssalt 20 g (1,5 msk) oliv- eller rapsolja1 Rör ihop jäst, surdeg och vatten
Har letat länge efter ett surdegsbröd som är lite mitt-emellan-grovt. 250 g Surdeg av råg (nymatad och pigg). 125 g Grovt rågmjöl. Blanda ca ½ dl Surdegsgrund med 100 g Vatten och 60 g grovt Rågmjöl. 250 g Surdeg av råg (nymatad och pigg). 125 g Grovt rågmjöl. ca ½ dl Surdegsgrund med 100 g Vatten och 60 g grovt Rågmjöl
Nu ska vi se hur den fungerar i ett surdegsbröd. 100 rågkross. 200 gram grovt rågmjöl. 1½ dl rågsurdegsgrund. 100 rågkross 200 gram grovt rågmjöl. 1½ dl rågsurdegsgrund
Denna gång blev det ett riktigt gott surdegsbröd med dinkelmjöl i. -)Ingredienser2 msk rågsurdegsgrund2 dl vetemjöl special1 dl ljummet vattenPå kvällen rör man ihop surdegsgrunden med mjölet och vattnet. 2 msk rågsurdegsgrund
Grundreceptet till det här brödet hittade jag i Leilas kokbok, hon använde sig dock av en surdeg av råg och jag har bara en surdeg av vete men det gick faktiskt jättebra ändå
Det är få saker i brödväg som är godare än ett riktigt färskt och gott surdegsbröd. Det tar (som alla surdegsbröd) några dagar att göra, men sätt igång surdegen ikväll så är det förhoppningsvis bak-klart till helgen
Blanda i salt, socker, olja, all rågsikt samt vetemjöl , spara lite till utbakningen. 10 dl rågsikt. Häll 8 dl kokande vatten över havregrynen i assistenten
Det är ju så gott med färskt surdegsbröd, älskar när kanten är lite knaprig, supergott. Nu har jag för första gången testat min nya assistent Ankarsrum som jag vann i en tävling för några veckor sedan
Jag bakade Ingeborgs surdegsbröd efter ett recept som jag hittade på matklubben. 2 dl aktiv surdeg av råg (se här). ca 12 dl rågsikt + lite extra till jäskorgarna. blir 2 limpor 2 dl aktiv surdeg av råg (se här). ca 12 dl rågsikt + lite extra till jäskorgarna
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.