Snitta och skölj purjolöken ren. Skär purjon i ca 5 cm långa bitar. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Spara kokvattnet, lägg den avrunna purjolöken i en smord ugnssäker form.
Sätt ugnen på 225°C. Smält margarin i en kastrull, rör ner Maizena Majsstärkelse, späd med grönsaksspadet och Milda Mini Mat. Koka upp under omrörning och låt såsen koka ihop några minuter.
Ta såsen från plattan rör ner den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över purjolöken och gratinera mitt i ugnen ca 15 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Gratängen kan göras i stor eller portionsform.
Purjolöken kan bytas ut mot andra grönsker eller rotfruker, till exempel broccoli, blomkål eller svartrötter.
Det här receptet på potatis & purjolöksgratäng brukar jag göra då och då fast med kassler. Julen är firad, god mat har avnjutits och god mat finns ofta kvar i kylskåpet många dagar efteråt
Ljuv doft, krämig konsistens och underbart gott. En smakrik fänkålsgratäng fungerar lika bra som bas till en vegetarisk rätt som måltidstillbehör till en fin köttbit
Till kycklingen blev det en purjolöksgratäng. Ja, ni vet väl vid det här laget att jag grillar året om även om det blir mindre så här nu när mörkret faller så tidigt
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.