Mortla saffranet tillsammans med sockerbiten. Pensla dem med ägg. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, blanda ner saffranet i det varma matfettet och låt fräsa en minut under omrörning
Snart är det dags för lucia och då är det givet medlussebullar. Djävulen som var ljusskygg skulle då hållas borta med hjälp av de ljusa gulfärgade bullarna
Jag brukar göra några med mandel och apelsin och resten mer traditionellt. Att få till saftigalussebullar kan vara en utmaning även om när man använder vanligt mjöl
Utan mandelmassa blir det den klassiska lussebullen och med mandelmassa blir den lite saftigare, lite kletigare, lite sötare och med en smak av mandelmassa
Vanligtvis brukar jag använda mig att ett recept med kesella vilket ger saftiga bullar men till mitt senaste bak bytte jag ut kesellan mot ägg samt mer smör (riktigt smör, jag använder aldrig margarin) i degen
Men lussebullar bakades hemma när jag var liten, dans runt julgranen erbjöds i hyresgästföreningen i Sätra med trevliga grannar och säkert annat smått trevligt
arbeta med degen till den är nästan kladfri. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa dem ca 30 min eller mer. 5, pensla lussebullarnamed ett upvispat ägg
Låt dem svalna, pensla sedan med smält smör och strö socker ovanpå. Lägg saffran i en kopp med 2 tsk sprit i 30 minuter innan du ska baka, detta gör att du suger ur alla aromämnen ur saffranet. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa 30 minuter
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.