5 minuter
till. Lägg över degen i en oljad plastlåda och vik ihop den till ett knyte från fyra håll. Ställ in degen i kylskåpet och vik ihop den någon gång till under kvällen.
275 grader
med en plåt i mitten och en längst ner. Tag fram degen, mjöla köksbänken och lägg upp degen på köksbänken. Drag ut degen till en rektangel, vik på mitten och rulla lite till en limpa. Låt limpan vila medan ugnen blir riktigt varm och snitta brödet om du vill precis innan du sätter in brödet i ugnen. Samtidigt som jag satte in brödet i ugnen hällde jag lite kallt vatten på den nedersta plåten för att få ånga i ugnen. Jag minskade också temperaturen till 250 grader och satte på varmluften. Efter 15 minuter satte jag in termometer i brödet och vände (eller roterade eller vad man ska säga) på plåten. Efter knappt 25 minuter hade brödet fått färg och var 83 grader inuti så jag stängde av varmluften för att det inte skulle bli för bränt. Efter 38 minuter var det 99 grader inuti och helt perfekt!
Stort och gott ljust bröd med en del dinkel. Det här brödet reste sig bra så det blir stora skivor. Vill man hellre grädda brödet på morgonen går det säkert bra att jäsa det tolv timmar till i kylskåpet
Som jag berättade så fick jag en rågsurdegsgrund häromdagen som är över 100 år gammal. Hur kul som helst och nu har vi också testat att baka med det, eller rättare sagt, min sambo har bakat
LÅNGJÄST BRÖD 1 stort. LÅNGJÄST BRÖD 1 stort 10g jäst. Jag har ju gett upp det där med surdeg just för tillfället och tycker att det här brödet blir supergott
Jag har helt och hållet snöat in på surdegsbröd just nu. Det var verkligen länge sedan jag gjorde ett "vanligt" bröd men det är något visst med surdegsbröd
Det är få saker i brödväg som är godare än ett riktigt färskt och gott surdegsbröd. Det tar (som alla surdegsbröd) några dagar att göra, men sätt igång surdegen ikväll så är det förhoppningsvis bak-klart till helgen
Häll 8 dl kokande vatten över havregrynen i assistenten. Låt svalna till fingerljummet. Lös upp jästen i 2 dl ljummet vatten och häll i det och surdegen
Det är ju så gott med färskt surdegsbröd, älskar när kanten är lite knaprig, supergott. Nu har jag för första gången testat min nya assistent Ankarsrum som jag vann i en tävling för några veckor sedan
Jag bakade Ingeborgs surdegsbröd efter ett recept som jag hittade på matklubben. Förra gången som jag bakade bröd med min hemmagjorda surdeg överträffade slutresultatet min förväntan
Baka lite gott syrligt dinkel surdegsbröd i veckan, tog 3 dagar, men den mesta tiden är jästid. När jag bakar bröd nu för tiden försöker jag så ofta det går att använda Wästgötarnas mjöl
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.