Söta majorens fisk
På Bordet
På Bordet
  • Betygsätt receptet!
  • Ditt betyg
Snittbetyg 0 0 röster

Ingredienser

  • 1812 i Portugal och en av de mest kända profilerna i det stockholmska societetslivet under många år, har nämligen en maträtt uppkallad efter sig.Förutom epitet klädelegant och en ridderlig Don Juan, som sade sig "tycka micke om Sverige - gott folk - fått många vänner - älska vackra flicka", lär han även ha uppskattat det svenska bordet. Gös var en av hans favoriter, därav namnet Gös la Soto Maior .När jag går till min urkund från 1917, Hemmets Kokbok, ska fisken doppas i gräddmjölk och stekas hel i flottyr, med huvud och stjärt kvar men med benen borttagna. Dagens moderna recept utgår från filead gös. Men i övrigt har inga klåfingriga kockar varit där och bytt ut ingredienser eller förändrat tillagningsprocessen, Tack för det!Första gången jag fick smaka majorens gös var på sedan länge avsomnade Corso, en ganska enkel krog i den nedre hörnan av stadsbiblioteket i Stockholm, där Mac Donalds hållit till i många år. Krogen var populär på grund av habil mat och schysta priser. Så poppis att den hamnade i tidningen Brux, föregångaren till Blandaren, med denna sentens: "Känner du Jesus min vän? Ja, är det han som brukar hänga nere på Corso?"
  • 4 portioner
  • 1 kg gös, filead
  • 1 dl idealmjölneutral olja till fritering
  •  
  • Tillbehör

Beskrivning

Kommentarer

Logga in eller Registrera för att kommentera.