1812 i
Portugal och en av de mest kända profilerna i det stockholmska societetslivet under många år, har nämligen en maträtt uppkallad efter sig.Förutom epitet klädelegant och en ridderlig Don Juan, som sade sig "tycka micke om Sverige - gott folk - fått många vänner - älska vackra flicka", lär han även ha uppskattat det svenska bordet. Gös var en av hans favoriter, därav namnet Gös la Soto Maior .När jag går till min urkund från 1917, Hemmets Kokbok, ska fisken doppas i gräddmjölk och stekas hel i flottyr, med huvud och stjärt kvar men med benen borttagna. Dagens moderna recept utgår från filead gös. Men i övrigt har inga klåfingriga kockar varit där och bytt ut ingredienser eller förändrat tillagningsprocessen, Tack för det!Första gången jag fick smaka majorens gös var på sedan länge avsomnade Corso, en ganska enkel krog i den nedre hörnan av stadsbiblioteket i Stockholm, där Mac Donalds hållit till i många år. Krogen var populär på grund av habil mat och schysta priser. Så poppis att den hamnade i tidningen Brux, föregångaren till Blandaren, med denna sentens: "Känner du Jesus min vän? Ja, är det han som brukar hänga nere på Corso?"
Skiva fiskfilén, lägg i form och strö över dillen. Slå det över fisken. Favorit i repris. Den här är grymt god, så har ni missat den får ni åter chansen att prova på den
Ibland serverar jag en LCHF-variant där jag byter potatismoset mot blomkålsmos, men idag fick barnen brinnande kärlek enligt dansk modell med mycket kolhydrater medan maken och jag åt en återkommande god och enkel fiskrätt med smak av bacon, parmesan och gräslök
Mitt bästa recept på kall sås till fisk. Servera till någon god fiskrätt och potatis. ) framtestad till perfektion enligt mig med många underbara smaker ihop
Stek fisken i smör. Slå såsen över fisken. 2 filéer vit fisk beroende på storlek, vetemjöl- eller rågmjöl att panera fisken i, vit- eller svartpeppar, smör, olivolja, 1-2 msk små avrunna kapris, 2 sardeller, 1 hackad vitlöksklyfta, 1 dl vitt vin, saften av 1 citron, 1 tsk sambal oelek, 2 msk hackad persilja. 2 filéer vit fisk beroende på storlek, vetemjöl
Minns du den kalla, vita såsen som man alltid fick till fiskpinnarna i skolan. En filbaserad sås, utan några tydliga smaker egentligen… Det låter otroligt osmickrande (som mycket skolmat tyvärr gör), men det var en väldigt god sås till fisk, faktiskt
Skär fisken i lite lagom stora bitar, öring eller torsk eller bara den fisk ni har. Lägg på fisken ovanpå potatisen tillsammans med ägghacket,pepparrot och citronskal
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.