Såg att jag missat lägga upp receptet till denna TomYamGoong från Linas som vi gjorde för ett tag sedan, tänkte att denna kan sitta fint någon kväll nu när snön är tillbaka big time
4 12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten) 150 - 250 g svamp (i originalet är det thailändsk halmsvamp, men champinjoner passar lika bra) 4 schalottenlökar 2 msk finhackat citrongräs 8 - 10 limeblad (kaffirlimeblad) eller rivet skal av 1 lime (8 blad motsvarar skal av 1 lime) 4 tsk finhackad stark chilifrukt 2 - 3 skivor galangal rot (alt ingefära) 400 g skalade räkor 1 dl färskpressad limejuice 4 tsk asiatisk fisksås 4 tsk sweet chilisås Lägg till i inköpslistan
Fräs räkskalen i lite olja, tillsätt löken, timjanen och tomatpurén. Den här räksoppan är riktigt kraftfull och för att lätta upp den lite så skummar jag lite mjölk som blir som ett milt lager ovanpå
1-2 st chili. 2-3 st limeblad. 1-2 st chili. 2-3 st limeblad. Tofu är världens bästa grej. Särskilt när det numera finns så många roliga varianter att få tag på, låt oss nämna ett par bara för sakens skull
Var försiktig så att inte tomaterna förlorar sin form. Tillsätt kyckling, fisksås och palmsocker eller råsocker och låt sjuda under ständig omrörning i 5 minuter, eller tills kycklingen är genom-kokt. Lägg i tomater och svamp och låt sjuda i 23 minuter. 200 g körsbärstomater
Ansa och strimla purjolöken. Skala och skär moroten i tändsticksstrimlor. Riv vitlöken. Skala räkorna. Fräs purjolök, morot och vitlök i en gryta med matfett, ca 3 minuter
Tillsätt grönsakerna och tomatpurén och fortsätt fräsa en stund. 12 msk tomatpuré. 1400 g räkor med skal 60 g gul lök 0,5 morot 40 g rotselleri 2 msk tomatpuré 2 msk konjak 2 dl vitt vin, torrt 5 dl vatten eller fiskbuljong 2 dl vispgrädde tabasco, att smaka av med matolja smör salt
En tom kha gai innehåller traditionellt en hel radda med fler ingredienser. Variera gärna proteinet också, med skaldjur (tom kha thale), svamp (tom kha het), fläskkött (tom kha mu) eller tofu (tom kha taohu)
Kommentarer
Logga in eller Registrera för att kommentera.