Den här gången kände jag för ett riktigt mörkt och maffigt, nöt- och fruktspäckat bröd, och pytsade i både berberis, färska dadlar, russin, pistaschnötter och mandel
Berberis är ett kul litet bär, som du kan läsa mer om i det här brödreceptet. 5 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader50 g färsk jäst½ dl kallpressad avocadoolja1/4 dl flytande honung eller agavesirap2 msk nyponmjöl - helst malt av hela nyponet, inte bara skalet, eftersom mycket nyttigheter sitter i fröna1 dl chiamjöl1 dl hampamjöl 3/4 dl solroskärnor3/4 dl pumpafrön3/4 dl skalade hampafrön1/4 dl linfrön - jag tog ljusa linfrön men mörka går lika bra1 dl torkade berberis - kan bytas mot russin, lingon eller något annat bär/frukt3 dl mörkt bovetemjöl3 dl rårismjöl2 msk malda psylliumfrön/husk½ msk saltLös jästen i vattnet, och tillsätt olja och honung
Berberis är ett ganska syrligt, roligt bär, som i smaken påminner om lingon. Du kan byta berberis mot torkade lingon, blåbär, aronia, eller annan frukt/bärblandning om du föredrar det
½ dl berberis (små mörkröda, syrliga bär som kan köpas i affärer med sortiment från mellanöstern. Kan man inte få tag på berberis kan man ersätta med torkade tranbär)
Det finns många goda tillbehör som du nu kan lägga över riset, så som russin, berberis (små syrliga torkade röda bär), korianderfrön, kumminfrön, vermiselli osv
6 Lammstek 10 vitlöksklyftor 1 msk salt 1 tsk mald svartpeppar 1 tsk mald kryddpeppar 1 tsk paprikapulver 2 tsk torkad mynta 1/2 tsk pulbiber eller chiliflakes 1 lammstek med ben (à ca 4 kg) 2 msk olivolja 3 dl vatten 1 tsk hel kryddpeppar 3 msk tomatpuré 1 grönsaksbuljongtärning Bulgur 2 msk tomatpuré 1 msk olivolja 4 dl vatten 1/2 tsk salt 3 dl bulgur med rostade nudlar 1 dl berberis (vildlingon) 1 dl grovhackad persilja Lägg till i inköpslistan Kupongen är laddad Valfri krydda på små glas 10 % rabatt Santa Maria 3-80 g Mer info Ladda kupong
Vi åt isterbanden med kokt potatis och en jättegod sallad på vitkål, fänkål, apelsin och berberis. För er glutenintoleranta, som liksom jag ibland suktat och längtat efter Isterband, kommer här en glad nyhet
Blanda i de avrunna berberisbären. På svenska kallas berberis också surtorn. 1. Sätt ugnen på 200°. Salta och peppra i buken på fisken och pressa i citronsaft