Jag använder älg i detta recept, men det går lika bra med högrev. ”Vin chaud” betyder varmt vin på franska och är deras variant på glögg, därför innehåller grytan kanel, nejlika och apelsin
Hetta upp hälften av vardera smör och olja i en gryta. Rör ut majsstärkelsen i vattnet (lika delar vatten som majsstärkelse) och rör ner i den sjudande grytan
De kanske rentav befarade att de skulle hamna i min gryta. Vi tillhör inte jägarsläktet i familjen, men har en snäll granne som då och då presentar oss med en älgstek
Lägg kött i lergryta och häll på den varma buljongen. Sätt på lock och ställ in grytan i 200-225 grader varm ugn i ca 1 timme. Rör om i grytan efter 1 timma och ställ in den i ytterligare 45 minuter. 400 g älgkött (eller nöt)
Den här mustiga vintergrytan med nötkött och massor av grönsaker har jag gjort precis på det sättet. Resultatet blev en supergod gryta som föll alla lunchgäster i smaken
Jag fick inspiration till den här grytan på en blogg och så gjorde jag några justeringar. Servera grytan med nykokt potatis och tillbehör som sallad, surkål, lingon, inlagd gurka eller vad du tycker är gott
Tillsätt syltlöken, persilja, vitlöken, tomatpuren, chilisåsen, timjan samt salta och peppra efter smak och slå på grädde eller créme fraich men inte mer än att köttfärsen är fast, koka i hopp hela grytan