Älggryta kantareller messmör recept

Älggryta med kantareller

Älggryta med kantareller

Här puttrar älggrytan med lök, morötter, vatten, fond och tranbärsjuice. Ställ åt sidan sålänge och tillsätt senare i grytan tillsammans med grädde, messmör och lingonsylt
Mormor Esters älggryta med porter och bär

Mormor Esters älggryta med porter och bär

Ingredienser 1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 7 portioner 8 portioner 9 portioner 10 portioner 11 portioner 12 portioner 13 portioner 14 portioner 15 portioner 16 portioner 17 portioner 18 portioner 19 portioner 20 portioner 2 st gul lök 4 st morötter 2 st palsternacka(or) 1,2 kg älgkött , skuret i grytbitar 2 msk Mat & Bak smör 2 msk rapsolja 7 dl vatten 6 msk viltfond 1 flaska(or) porter 2 tsk salt 1 krm svartpeppar 4 st lagerblad 1 msk enbär , mortlade 0,25 kruka(or) färsk timjan , 5 kvistar, plus lite till servering 2 dl vispgrädde 5 msk messmör 1 msk lingonsylt , el. svartvinbärssylt 200 gram kantareller 1 msk Mat & Bak smör 0 salt 0 svartpeppar 1 dl lingon , el

Höst Älggryta

Rensa kantarellerna och fräs dem i smör tills de är vackert gyllene. Tillsätt grädde och messmör. 2 msk mesost eller messmör. 300 g kantareller

Långsamma Älggrytan

Tillsätt öl och kryddor samt messmör, fyll på med vatten så att det gott och väl täcker grytbitarna. Första försöket gjordes häromveckan med en älggryta som fick stå i ugnen på 80-90° i ca 9 timmar och jag kan lova att det var de möraste av älgbitar som slank ner i magen den kvällen. ~1kg älggrytbitar 33cl öl några torkade enbär salt peppar lagerblad messmör vatten torkade kantareller morötter palsternacka Stek grytbitarna på hög värme i en stekgryta tills de får en fins yta