Älggryta messmör recept

Älggryta med kantareller

Älggryta med kantareller

Här puttrar älggrytan med lök, morötter, vatten, fond och tranbärsjuice. Ställ åt sidan sålänge och tillsätt senare i grytan tillsammans med grädde, messmör och lingonsylt
Älggryta med svamp och lök

Älggryta med svamp och lök

Smaka av med kryddor, messmör och balsamico, red om du vill ha en tjockare sås i grytan. 1 fp bacon eller en bit rökt sidfläsk2 msk tomatpuré2 msk messmörbuljong+svampbuljong2 dl grädde1 dl creme fraiche1/2 msk mortlade enbär1 msk balsamvinägersmör/olja till stekningsalt och peppar. 2 msk messmör
Älggryta med kantareller och grädde

Älggryta med kantareller och grädde

Tillsätt grädde, gelé, messmör samt soja till grytan och koka upp. Koka älggrytan under lock på medelvärme i 2 timmar. 1 msk messmör (valfritt)
Mormor Esters älggryta med porter och bär

Mormor Esters älggryta med porter och bär

Ingredienser 1 portion 2 portioner 3 portioner 4 portioner 5 portioner 6 portioner 7 portioner 8 portioner 9 portioner 10 portioner 11 portioner 12 portioner 13 portioner 14 portioner 15 portioner 16 portioner 17 portioner 18 portioner 19 portioner 20 portioner 2 st gul lök 4 st morötter 2 st palsternacka(or) 1,2 kg älgkött , skuret i grytbitar 2 msk Mat & Bak smör 2 msk rapsolja 7 dl vatten 6 msk viltfond 1 flaska(or) porter 2 tsk salt 1 krm svartpeppar 4 st lagerblad 1 msk enbär , mortlade 0,25 kruka(or) färsk timjan , 5 kvistar, plus lite till servering 2 dl vispgrädde 5 msk messmör 1 msk lingonsylt , el
Älggryta med Rödvinssmak

Älggryta med Rödvinssmak

Red av med messmör. 2 msk messmör. 2 msk messmör. ca 6 port. 0,8-1 kg grytbitar av älgkött (rådgjur, hjort, nöt fungerar bra)

Älggryta med öl och messmör

Tillsätt messmör och smaka av med ev mer salt och vitpeppar. 2 msk messmör. Stek köttet i en stekgryta. Salta och peppra

Gudruns älggryta

Lägg champinjoner, strimlad bacon och messmör i grytan. 1 msk messmör. Bryn köttbitarna i lite matfett. Salta och peppra

Vårig älggryta

Tillsätt senap, messmör och créme fraiche, koka upp, smaka av med salt och vitpeppar. 3 msk messmör. Skär älgköttet i lillfingerstora strimlor

Höst Älggryta

Tillsätt grädde och messmör. 2 msk mesost eller messmör. Skär älgköttet i grytbitar. Skala moroten och rotsellerin och skär dem i tärningar

Älggryta med pumpa och trattkantareller

400g älgkött1 bit pumpa1 liten purjolök1 dl torkade trattkantarelller2 dl matlagningsgrädde3 msk messmör1 msk soja1 1/2 msk viltfond4-5 enbär, krossadesalt, pepparsmörBlötlägg svampen. 3 msk messmör

Långsamma Älggrytan

Tillsätt öl och kryddor samt messmör, fyll på med vatten så att det gott och väl täcker grytbitarna. Första försöket gjordes häromveckan med en älggryta som fick stå i ugnen på 80-90° i ca 9 timmar och jag kan lova att det var de möraste av älgbitar som slank ner i magen den kvällen. ~1kg älggrytbitar 33cl öl några torkade enbär salt peppar lagerblad messmör vatten torkade kantareller morötter palsternacka Stek grytbitarna på hög värme i en stekgryta tills de får en fins yta