Älggryta på fransyska recept

Södrastations köttgryta

Södrastations köttgryta

1 stor burk hela champinjoner 3 vitlöksklyftor 1 paket bacon, jag tog 150g rökt sidfläsk 250g kryddig korv, ex Merguez 1 kg nötstek/fransyska, älggrytbitar hade jag 250g steklök 4 morötter 4 stänger stjälkselleri 4 dl porter. Hetta upp smör i en stor gryta och bryn köttet rejält, krydda, låt den hackade vitlöken gå med slutet och tillsätt sedan 5dl vatten och porter. Låt nu grytan puttra i ca 45 min-1 timme (späd med vatten om det behövs) och lägg sedan i morötter och selleri i bitar och låt detta puttra i ytterligare ca 30 minuter. 1 stor burk hela champinjoner 3 vitlöksklyftor 1 paket bacon, jag tog 150g rökt sidfläsk 250g kryddig korv, ex Merguez 1 kg nötstek/fransyska, älggrytbitar hade jag 250g steklök 4 morötter 4 stänger stjälkselleri
Jämtländsk älggryta

Jämtländsk älggryta

Bryn löken samma sätt och lägg över i grytan. Bryn älgköttet i margarin i omgångar och se till att det får fin färg alla sidorna

Älggryta på Lennarts vis

t ex fransyska. Skär köttet i jämnstora bitar. Skala och skär rödlöken i mindre bitar. Bryn köttet väl i smör

Älggryta med kantareller

Receptet älggrytan är är ursprungligen från en tunn äldre norrländsk kokbok, Festglada elfsbygourméers kokbok – med dofter av Norrbotten och heter där Hjalmars viltgryta

Älggryta med kantareller

Receptet älggrytan är är ursprungligen från en tunn äldre norrländsk kokbok, Festglada elfsbygourméers kokbok - med dofter av Norrbotten och heter där Hjalmars viltgryta

Vårig älggryta

Tillsätt köttstrimlorna, låt koka svag värme under lock ca 30 minuter. 500 g älgkött tex fransyska eller innanlår

Älggryta

fransyska i bitar ca 1 ½ kg. Hela champinjoner burk ca 184 g. Stek grytbitarna. Lägg över i en gryta. Häll i alla ingredienser