Och vad passar väl då bättre än att äta något riktigt höstigt som älgstek. När jag dels fått en älgstek och dels plockat trattkantareller så var det ju till att göra något av det
Tänkte jag skulle bjuda på receptet på den smarriga älgsteken vi gjorde i söndags. 4 portioner Ingredienser 1 kgälgstek • salt och nymalen pepparsmör till stekning • 1 st morot • 1 st gul lök0. 5 st purjolök • 3 dl kalvfond • 2 dl rödvin2 st lagerblad • 1 kvist färsk timjan6 st enbär • 5 dl vispgrädde Tillagning Putsa steken först och bind upp den vid behov. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills steken blivit mör. Ta upp steken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter. Skär upp steken i cirka 5 mm tunna skivor och servera med kokt potatis eller potatisgratäng, syltlök,gelé på svarta vinbär, rönnbär eller portvin (eller någon annan gelé) och pressgurka. 1 kgälgstek. 5 st purjolök. 2 dl rödvin. 2 st lagerblad. 5 dl vispgrädde
Klipp upp och ta bort nätet om älgsteken har nät. 1 st (1-3 kg) älgstek. 11 st (1-3 kg) älgstek salt svartpeppar. 11 st (1-3 kg) älgstek salt svartpepparTa fram en ugnsform som är ungefär lika stor som älgsteken. 1 st (1-3 kg) älgstek salt svartpeppar Salta och peppra. Ställ in i nedre delen av ugnen i 100°C och låt stå tills köttermometern visar 65°C
3 kgälgstek. 12 tsk timjan. 5 liter köttbuljong eller viltbuljong. 12 dl vispgrädde. 11 krm grovt salt1 Hetta upp matfett i en stekgryta och bryn steken runt om. Stek tills termometern visar 75º. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp. Koka upp och koka 3-5 minuter. Ställ dem i en ugnsform med grovt salt och ugnsbaka tills de är mjuka, ca 5 minuter. 2 Skär upp steken och servera med gräddsåsen och löken
1 Putsa älgsteken och torka av den med hushållspapper. 2 Blanda olivolja, rödvin, vitlök, enbär och örtkryddor till marinad. 3 Sätt ugnen på 125 grader. 4 Torka av älgsteken och salta den runtom. 5 Lägg steken i en ugnsform och stek tills köttet är 65 grader (cirka 2 timmar). 5kgälgstek. 2 st vitlöksklyftor. 5 dl rödvin. 5 dl olivolja
Servera såsen till älgsteken. Sätt in steken på galler på nedre falsen i ugnen vid 125 grader och stek i ungefär till 1 1/2 timme tills köttermometern visar 55 grader. Låt steken vila 20 minuter innan den skivas upp. 5kgälgstek. 1/2-1 tsk salt. 2 msk vetemjöl. 2 tsk salt
Sätt steken i en långpanna och stek i ugn på 175 grader. Sätt i en kött termometer och när den visar 75 grader är steken klar. Tillsätt grädden, låt nu allt puttra i ca 20 minuter, se till att det ej bränner fast, använd galler under kastrullen så bränner det ej. Servera med hasselbackspotatis och en rödvinbärsgelé 1 ½ kgälgstek. 5 dl grädde
Bryn köttet runt om i smör i en stekgryta. älgstek. Låt steken bräsera (koka färdigt) under lock tills innertemperaturen i köttet är 75°. (Det tar ca 1 1/4-2 timmar, beroende på hur mört köttet är. ) Ta upp köttet och låt det vila 15 minuter innan det skärs upp i tunna skivor. Låt såsen sjuda 5 minuter under omrörning. Stek bacon och delade champinjoner i en stekpanna, ca 5 minuter. 2 msk smör. 2 tsk salt. 2 krm svartpeppar. 2 st timjankvistar. 2 dl vatten. 2 msk sherry. 5 dl röd vinbärsgelé. 200 g champinjoner. 2 msk smör. 5 st kålrot. 1 kg delikatesspotatis. 2 msk rapsolja. 2 st rosmarin
Lägg rosmarinkvistar på älgsteken, salta och peppra. 1 kgälgstek. 15 –6 rosmarinkvistar. 1200 g kantareller eller trattkantareller. 12 dl vatten. 11-2 tsk kinesisk soja. 1eventuellt 2 tsk majsena. 11/2 silverlök, hackad. 121/2 dl lingon. 11/4 röd chili, spansk peppar, finhackadSätt ugnen på 125 grader. 1Sätt in steken i ugnen i cirka 1 1/2 timme tills det når en innertemperatur på 65 grader. Vira in köttet i aluminiumfolie eller bakplåtspapper och låt det vila cirka 10–15 minuter
Det tar ungefär 1-1,5 timme. Lök och rotsakerna läggs i när grytan puttrat ca 45 min. Ta upp steken ur grytan och låt den vila under aluminiumfolie 15 minuter. Tillsätt grädden och krydda eventuellt mer samt låt småkoka 5 minuter. 1 kgälgstek t ex innanlår. 500 g smålök. 250 g morötter. 50 g rotselleri. 2 msk smör. 2 krm peppar. 2 dl buljong. 2 dl grädde
Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem