Vispa ur stekpannan med vattnet och häll ner i grytan och ställ in i ugnen. Hon brukar ofta säga att hon vill äta vilt och jämtländskt så när lokala Hemköpbutiken i hamnen gjort en monter med älgstek, kastanjer och trattkantareller så kändes det ju som en självklarhet att servera älgstek med trattisar till lillasyrran
Kanske lite väl fryst, men jag chansade ändå och har överlevt. Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
-) I går var jag på min mammas födelsedagsmiddag och där bjöds det på älgstek, ugnsrostad mandelpotatis, grönsaker, rårörda lingon, svampsås och även en liten bit tårta slank ner
Trixet med tjälknölen är att köttet ska vara fryst och tillagas på låg temeratur i många timmar, så i juletider passar det bäst att göra den under natten, när man inte behöver ugnen till någon annan förberedelse
men kul och de värdefulla dropparna man får till slut är guld värda till älgsteken i höst. På bilden ovan har jag strött ut rotfrukterna och kryddorna på en folieklädd ugnsplåt
kg älgstek. Ta köttet ur förpackningen och lägg det frysta köttet på ett galler med en plåt under. Sätt ugnen på 75 grader. Sätt in i ugnen och låt stå ca 8 timmar
Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och sätt på 75 graders ugnsvärme (70 grader för varmluftsugn). Låt köttet stå i ugnen 8-12 timmar, när termometern visar 55° C är köttet rött, vid 65°C är det rosa och vid 75°C helt genomstekt
1 älgstek, djupfryst. Lägg i det frysta köttet i låg ugnsvärme, 75-100 grader. När köttet tinat kan man sticka in en termometer och låta det stå i ugnen tills köttet har en innertemperatur 65 grader (rosa). /Åsa 1 älgstek
älgstek. svarta vinbär - frysta. Skär älgsteken och sidfläsket i tärningar om cirka 0,5x0,5 cm. Täck med aluminiumfolie och baka av i vattenbad med ugnen på 150° tills innertemperaturen är 58°