Älgstek fryst ugn recept

Örtdoftande älgstek

Örtdoftande älgstek

färska eller frysta lingon. Lägg i en ugnsfast form, klicka på lite smör. älgstek, putsad. Höj ugnsvärmen och ställ in potatisarna (nedan)
Älgstek med svampsås

Älgstek med svampsås

Servera såsen till älgsteken. Garnera med timjan och färska eller frysta lingon. Välj en någorlunda platt stek, bullig stek behöver längre tid i ugnen
Kallskuren älgstek

Kallskuren älgstek

Vispa ur stekpannan med vattnet och häll ner i grytan och ställ in i ugnen. Hon brukar ofta säga att hon vill äta vilt och jämtländskt så när lokala Hemköpbutiken i hamnen gjort en monter med älgstek, kastanjer och trattkantareller så kändes det ju som en självklarhet att servera älgstek med trattisar till lillasyrran
En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

Kanske lite väl fryst, men jag chansade ändå och har överlevt. Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg

I helgen lagade jag en tjälknöl på en bit älgstek. Lägg den frysta steken i en ugnsform och ställ in i nedre delen av ugnen
Nyttiga "lussebullar"

Nyttiga "lussebullar"

-) I går var jag på min mammas födelsedagsmiddag och där bjöds det på älgstek, ugnsrostad mandelpotatis, grönsaker, rårörda lingon, svampsås och även en liten bit tårta slank ner
Tjälknöl

Tjälknöl

 Trixet med tjälknölen är att köttet ska vara fryst och tillagas på låg temeratur i många timmar, så i juletider passar det bäst att göra den under natten, när man inte behöver ugnen till någon annan förberedelse
Världens godaste tjälknöl

Världens godaste tjälknöl

Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme
Tjälknöl

Tjälknöl

älgstek. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Tillaga i nedre delen av ugnen och stek köttet i 8–10 timmar tills köttets innertemperatur är 70°
Tjälknöl på ren

Tjälknöl på ren

Tjälknöl, tjälknul eller tjälaknul är ursprungligen en norrländsk maträtt bestående av djupfryst kött, vanligen älgkött, som ugnssteks på låg värme
Viltfond på älg

Viltfond på älg

men kul och de värdefulla dropparna man får till slut är guld värda till älgsteken i höst. På bilden ovan har jag strött ut rotfrukterna och kryddorna på en folieklädd ugnsplåt
Tjälknöl

Tjälknöl

kg älgstek. Ta köttet ur förpackningen och lägg det frysta köttet på ett galler med en plåt under. Sätt ugnen på 75 grader. Sätt in i ugnen och låt stå ca 8 timmar
Skogens guld

Skogens guld

I helgen köpte jag hem en fin (ja, och dyr…) bit älgstek som jag gjorde tjälknul av och som serverades till middag ikväll
Dagens recept: Älggryta

Dagens recept: Älggryta

Det är också gott att servera lingonsylt eller tranbärssylt till älgstek eller t ex rönnbärsgelé eller syltade rönnbär
Norrländsk tjälknul

Norrländsk tjälknul

Lägg det frysta köttet i en ugnsfast form. Sätt in köttet i nedre delen av ugnen och sätt på 75 graders ugnsvärme (70 grader för varmluftsugn). Låt köttet stå i ugnen 8-12 timmar, när termometern visar 55° C är köttet rött, vid 65°C är det rosa och vid 75°C helt genomstekt
Tjälaknul

Tjälaknul

1 älgstek, djupfryst. Lägg i det frysta köttet i låg ugnsvärme, 75-100 grader. När köttet tinat kan man sticka in en termometer och låta det stå i ugnen tills köttet har en innertemperatur 65 grader (rosa). /Åsa 1 älgstek
Älgpaté med svartvinbärssås

Älgpaté med svartvinbärssås

älgstek. svarta vinbär - frysta. Skär älgsteken och sidfläsket i tärningar om cirka 0,5x0,5 cm. Täck med aluminiumfolie och baka av i vattenbad med ugnen på 150° tills innertemperaturen är 58°