färska eller frysta lingon. älgstek, putsad. Älgstek1. Sätt ugnen på 150 grader. Skär små hål i köttet och fyll med det gula av skalet från citronen, spansk peppar, timjan och rosmarin
Servera såsen till älgsteken. Garnera med timjan och färska eller frysta lingon. 5 kg älgstek. Välj en någorlunda platt stek, bullig stek behöver längre tid i ugnen
Hon brukar ofta säga att hon vill äta vilt och jämtländskt så när lokala Hemköpbutiken i hamnen gjort en monter med älgstek, kastanjer och trattkantareller så kändes det ju som en självklarhet att servera älgstek med trattisar till lillasyrran
Kanske lite väl fryst, men jag chansade ändå och har överlevt. Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
-) I går var jag på min mammas födelsedagsmiddag och där bjöds det på älgstek, ugnsrostad mandelpotatis, grönsaker, rårörda lingon, svampsås och även en liten bit tårta slank ner
Trixet med tjälknölen är att köttet ska vara fryst och tillagas på låg temeratur i många timmar, så i juletider passar det bäst att göra den under natten, när man inte behöver ugnen till någon annan förberedelse
men kul och de värdefulla dropparna man får till slut är guld värda till älgsteken i höst. men jag valde att frysa in ca 2,5dl i fyra påsar och ta fram som grund när det är dags att steka älgsteken och göra en god sås till. men jag valde att frysa in ca 2,5dl i fyra påsar och ta fram som grund när det är dags att steka älgsteken och göra en god sås till