Servera såsen tillälgsteken. Välj en någorlunda platt stek, bullig stek behöver längre tidiugnen. Den låga ugnstemperaturen ger steken en jämn rosa snittyta
Vispa ur stekpannan med vattnet och häll ner i grytan och ställ iniugnen. Vänd eventuellt på dem efter halva tiden och häll på lite olja och salta mot slutet av tiden
Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassikeri det nordiska köket och uppstod genom att RagnhildNilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tinaälgstekeniugnen dagen innan hon kom hem
skyn från ugnsformen och lika mycket vatten. Det är ganska svårt för mig att redogöra för hur jag smaksätter såser, eftersom jag alltid höftar mig fram
Fint tärnad rökt ren/älgstek med pepparrot, majonnäs och purjolök. Som jag skrivittidigare så jobbar jag som receptkonsult åt nyligen öppnade Ecocaféet i Östersund
Ugnen. Smakligmåltid. Lägg ner allt i grytan med köttet. 200 grader Tid. 1½ - 2 timmar. 1) Lägg lergrytan i blöt 15-30 minuter. 2) Skära steken ibitar och bryna köttet i fett så de får lite färg, salta och peppra. 3) Lägg köttet ner i grytan. 4) Skala och skär potatis, morötter och löken ibitar. 5) Häll i vatten. 6) Dela buljongen ibitar och tryck ner så de hamnar i vätskan och lägg på lagerblad. 7) Sätt grytan iniugnen. 4-6 st Potatis
Trixet med tjälknölen är att köttet ska vara fryst och tillagas på låg temeratur i många timmar, så ijuletider passar det bäst att göra den under natten, när man inte behöver ugnentill någon annan förberedelse