Älgstek mör recept

Älgstek a la Morberg

Älgstek a la Morberg

I lördags så lagade vi en suuuupergod älgstek a la Morberg. · smör till stekning. Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar
Älgstek med trattkantareller

Älgstek med trattkantareller

Och vad passar väl då bättre än att äta något riktigt höstigt som älgstek. smör till stekningen. När jag dels fått en älgstek och dels plockat trattkantareller så var det ju till att göra något av det
Älgstek

Älgstek

Tänkte jag skulle bjuda på receptet på den smarriga älgsteken vi gjorde i söndags. Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta
Älgstek

Älgstek

smör. Hetta upp smör i en järngryta. smör. 1kg älgstek, fransyska. 1timma tills steken blir mör och har knappt 70grader innertemperatur. 1kg älgstek, fransyska
En frusen knölig älgstek

En frusen knölig älgstek

Ju lägre värme och längre tid, desto mörare och godare kött. Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Per Morbergs älgstek

Per Morbergs älgstek

Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta. Gnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar
Per Morbergs älgstek

Per Morbergs älgstek

Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta. 1 kg älgstek. 1smör till stekning. 11 kg älgstek salt och nymalen peppar smör till stekning 1 morot 1 gul lök 0,5 purjolök 3 dl kalvbuljong 2 dl rödvin 2 lagerblad 1 kvist färsk timjan 6 enbär 5 dl vispgräddeGnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter
Porterstek på älg

Porterstek på älg

Mör älg som tillagas i ugn och serveras med en gräddig sås och fräsch pressgurka. Smör. Smör/mjölredning
Tjälknöl på ren

Tjälknöl på ren

Den har en viss likhet med rostbiffen men då den tillagas vid lägre temperatur och längre tid blir den så mycket mer mör och smakrik

Ciderälg

Förra helgen stoppade jag in en älgstek i ugnen…igen…. Min stek var frusen när den åkte in i ugnen så det tog 4-5 timmar innan den var mör och fin. älgstek ca 500-700 g. Jag tog en klick smör, ca 2 dl steksky, 2 dl grädde, 1 dl creme fraice. älgstek ca 500-700 g
Rödvinsmarinerad älgstek

Rödvinsmarinerad älgstek

De där långa dagarna i älgskogen känns väl värda mödan, säger min sambo, när han får sätta tänderna i en sån här mör och saftig älgstek
Vitvinsmarinerad älgstek

Vitvinsmarinerad älgstek

 Känn med sticka att den känns mör och fin. I torsdags la jag en älgstek i vitvinsmarinad som vi sen tillagade på fredagkväll
Älgstek med granatäpple, rostade jordärtskockor och vitlök

Älgstek med granatäpple, rostade jordärtskockor och vitlök

Nu har jag dessutom älgstek för några dagar framåt att laborera med. Den blev otroligt mör och fin. lite vetemjöl i kallt vatten eller arrowrotSkiva löken, fräs i smörHäll på vin och låt koka ihopLägg i persiljekvist, pepparkorn och lagerbladLåt koka ihop på medelhög värme till ca hälften återstårHäll i sil till annan kastrullVispa ur pannan du stekte i med vattnet och häll i såsen plus fondVispa och koka en stundGör eventuellt en redning om du vill att såsen ska vara tjockTa ur det röda ur granatäpplet (ta bort det vita) - detta tar en stund
23 Oktober Älgstek

23 Oktober Älgstek

Så det blev älgstek. Men jag tycker inte det spelade någon roll, för steken var perfekt mör, och såsen var supergod(skysås såklart)

Klassisk älgstek

Låt sedan steken försiktigt koka tills den är mör. 1 älgstek. Bryn steken i stekpanna. Skiva vitlöken och låt den bryna med på slutet