Och vad passar väl då bättre än att äta något riktigt höstigt som älgstek. smör till stekningen. När jag dels fått en älgstek och dels plockat trattkantareller så var det ju till att göra något av det
smör. Hetta upp smör i en järngryta. smör. 1kg älgstek, fransyska. 1timma tills steken blir mör och har knappt 70grader innertemperatur. 1kg älgstek, fransyska
Ju lägre värme och längre tid, desto mörare och godare kött. Tjälknöl, eller Tjälknul är en klassiker i det nordiska köket och uppstod genom att Ragnhild Nilsson, som var gift med en älgjägare, bad sin glömske man att tina älgsteken i ugnen dagen innan hon kom hem
Bryn den runt om i smör i en tjockbottnad järngryta. 1 kg älgstek. 1smör till stekning. 11 kg älgstek salt och nymalen peppar smör till stekning 1 morot 1 gul lök 0,5 purjolök 3 dl kalvbuljong 2 dl rödvin 2 lagerblad 1 kvist färsk timjan 6 enbär 5 dl vispgräddeGnid in älgsteken med rikligt med salt och peppar. Låt grytan sjuda sakta i 45–60 minuter tills älgsteken blivit mör. Ta upp älgsteken, linda in den i aluminiumfolie eller blött smörpapper och låt den vila i 15 minuter
Förra helgen stoppade jag in en älgstek i ugnen…igen…. Min stek var frusen när den åkte in i ugnen så det tog 4-5 timmar innan den var mör och fin. älgstek ca 500-700 g. Jag tog en klick smör, ca 2 dl steksky, 2 dl grädde, 1 dl creme fraice. älgstek ca 500-700 g
Nu har jag dessutom älgstek för några dagar framåt att laborera med. Den blev otroligt mör och fin. lite vetemjöl i kallt vatten eller arrowrotSkiva löken, fräs i smörHäll på vin och låt koka ihopLägg i persiljekvist, pepparkorn och lagerbladLåt koka ihop på medelhög värme till ca hälften återstårHäll i sil till annan kastrullVispa ur pannan du stekte i med vattnet och häll i såsen plus fondVispa och koka en stundGör eventuellt en redning om du vill att såsen ska vara tjockTa ur det röda ur granatäpplet (ta bort det vita) - detta tar en stund