Älgstek på ytterlår recept

Vermouthbrässerad älgstek

Vermouthbrässerad älgstek

ytterlår. Lägg locket grytan och låt puttra svag värme tills innertemperaturen är 70 grader. 1 kg älgstek t ex innanlår
Tjälknöl / Tjälknul

Tjälknöl / Tjälknul

Tjälknölen går att göra det mesta faktiskt (här har jag använd ytterlår av nöt). Tjälknölen är Medelpads nya Landskapsrätt och receptet upptäcktes då en frusen stek glömdes i ugnen då den skulle tinas låg temperatur

Älgstek

Blanda löken, vitt vin, vinäger och lagerblad i en plastpåse. Lägg ner det i grytan och häll marinaden plus salt och peppar

Bräserad älgstek med grönsaker

Häll vinet och låt det koka in nästan helt. Lägg i köttet, häll vatten och smula i buljongtärningen

Klassisk älgstek

Lägg steken en plåt och undstek den till temperaturen håller 70-75 grader i 100 graders värme i ca 2-3 timmar. 1 kg älgstek av innanlår eller ytterlår

När är köttet klart?

Oavsett om man tillagar köttet grillen, i ugnen, stekpanna eller kanske i en Sous Vide så ska man alltid gå innertemperaturen för att avgöra om köttet är klart